Overveldende støtte etter demonstrasjonen

Initiativtaker Faten Mahdi Al-Hussaini under demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah utenfor Stortinget i Oslo mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Initiativtaker Faten Mahdi Al-Hussaini under demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah utenfor Stortinget i Oslo mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tallrike støtteerklæringer – og et mindre antall trusler – strømmer inn til arrangørene av demonstrasjonen i Oslo mot ytterliggående islamisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det forteller flere av dem som var med og tok initiativ til markeringen mandag. Et fåtall trusler og hatmeldinger er sendt til hovedtaleren Faten Mahdi Al-Hussaini, men de aller fleste tilbakemeldingene ser ut til å ha vært positive.

– Tilbakemeldingene jeg har fått, har vært helt overveldende. Og de har utelukkende vært positive, sier Venstre-politikeren Yousuf Gilani, som også var med og arrangerte demonstrasjonen.

Han forteller om haugevis av tekstmeldinger og klapp på skulderen av ukjente personer etter markeringen.

– De aller fleste i Norge – uansett tro – tar sterkt avstand fra oppfordringer til terror, vold og ekstremisme i religionens navn, sier Gilani til NTB.

– Fjerner fordommer

Demonstrasjonen var en protest mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS) og den norske organisasjonen Profetens Ummah, som støtter IS' krigføring i Syria og Irak. Nærmere 5.000 mennesker deltok i markeringen.

– Det som skjedde i går, var historisk. For første gang sto vi så mange sammen mot ekstremister og terror, uavhengig av religion og tro. Det tror jeg bidrar til å fjerne mange fordommer, sier 19 år gamle Al-Hussaini til VG.

Hun forteller at hun satt oppe til klokken fire på natten for å svare på støtteerklæringene som strømmet inn.

– Det er til og med folk som forteller meg at de tidligere har hatt et hat mot utlendinger, men som byttet mening etter talen min i går, sier Al-Hussaini.

Hun har også mottatt trusler og hatmeldinger etter demonstrasjonen, men understreker at hun ikke lar seg skremme av dem.

– Jeg har fått et par hatmeldinger, men de aller fleste har vært positive og rørende meldinger. De aller fleste har vært fra nordmenn, sier Al-Hussaini.

– Traff folk i hjertet

Yousef Assidiq, som også talte under markeringen, sier han har mottatt støtteerklæringer både fra muslimer og ikke-muslimer. Alle de 300 tekstmeldingene han hadde mottatt tirsdag formiddag, var positive.

– Det virker som vi har truffet folk midt i hjertet, sier han.

Assidiq tviler på om demonstrasjonen vil påvirke folk som allerede har utviklet radikale islamistiske holdninger. Men han tror den vil få betydning for forholdet mellom muslimer og ikke-muslimer i Norge.

– Demonstrasjonen sender et tydelig signal om at vanlige muslimer ikke er farlige, sier Assidiq, som har etnisk norsk bakgrunn og jobber i tankesmia Minotenk.

Ifølge Assidiq har norske muslimer aldri tidligere demonstrert mot en muslimsk organisasjon. Han mener den tause majoriteten i den muslimske befolkningen nå har stått fram og sagt fra hva den mener om ekstremisme.

Venstre-politiker Youseuf Gilani mener på sin side at demonstrasjonen kan få betydning også for ungdommer som er i ferd med å bli radikalisert. Han peker på at mange unge med ekstreme holdninger har respekt for de religiøse lederne som mandag tok klar avstand fra IS og Profetens Ummah.

Personvernpolicy