Franske medier harselerer med Hollandes krise

Frankrikes president François Hollande har grunn til å se litt betuttet ut. Foto: Reuters / NTB scanpix
Frankrikes president François Hollande har grunn til å se litt betuttet ut. Foto: Reuters / NTB scanpix

Franske aviser er unormalt samstemte når de omtaler den uventede avgangen til statsminister Manuel Valls regjering: – Regimekrise!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av avisene hadde tirsdag bilder av president François Hollande, pjuskete og våt mens regnet høljer ned.

Bildet ble tatt under mandagens markering av 70-årsdagen for frigjøringen av Paris etter andre verdenskrig, men ble brukt i tirsdagens aviser for å illustrere situasjonen i det regjerende sosialistpartiet og den krisen som Hollande ser ut til å befinne seg i.

Avisene Le Figaro (høyre) og Libération (venstre), som befinner seg på hver sin ende av den politiske skillelinjen, var for en gangs skyld samstemte i beskrivelsen av mandagens regjeringsavgang og kalte det «regimekrise».

Les også: Frankrikes statsminister danner ny regjering

– Hollandes siste sjanse

Mens Le Figaro skriver at konsekvensene av den politiske krisen er «uberegnelige», hevder Libération at Hollande er «mer og mer isolert».

Avisa Le Monde skriver at «bare det å komme hjem fra ferie var politisk vanskelig for presidenten og statsministeren. I løpet av få timer ble situasjonen eksplosiv». Le Monde beskriver deretter at den nye regjeringen, som skulle bli presentert senere på dagen, var «presidentens siste sjanse til å redde sin femårsperiode».

Hollande sliter tungt og har ifølge de siste meningsmålingene en rekordlav oppslutning på kun 17 prosent. Han har ikke klart å skape vekst i økonomien eller redusere arbeidsledigheten, som han lovte under valgkampen i 2012.

Les også: Utroskapsrykter overskygger Hollandes politikk

Intern splid

Til tross for at Hollande og regjeringen under statsminister Valls ledelse er upopulær, kom det likevel svært overraskende på de aller fleste at Valls valgte å gå av mandag og oppløse regjeringen for å kunne sette sammen en ny.

Bakgrunnen for regjeringsendringene er sterk splid innad i sosialistpartiet om den økonomiske politikken som Hollande og Valls fører. Flere sentrale ministre, med den nå avgåtte finansministeren Arnaud Montebourg i spissen, har åpenlyst kritisert sin egen regjering og sagt at det er galt å bare vektlegge sparepolitikk, og at regjeringen heller burde stimulere til mer økonomisk vekst.

Men Hollande og Valls ønsker å vise handlekraft og fortsetter sparepolitikken, med nye og antakelig mer medgjørlige ministre i regjering.

Personvernpolicy