Siktet i Øyer-drapet forlot Norge etter kort tid

Kim Andreas Kristiansen har status som mistenkt i drapssaken i Øyer. Foto: Politiet / NTB scanpix
Kim Andreas Kristiansen har status som mistenkt i drapssaken i Øyer. Foto: Politiet / NTB scanpix

Etter elleve dager på rømmen fra norsk politi meldte den drapssiktede Kim Andreas Kristiansen seg for politiet i nederlandske Rotterdam mandag formiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Øyer-drapet:

* Torsdag 14. august ble forbrente likrester funnet i et bål som fortsatt brant, inne i en tett skog ved en populær turvei ved Hafjell i Øyer i Oppland.

* To dager senere opplyste Gudbrandsdal politidistrikt at levningene stammet fra en norsk mann i 50-årene fra distriktet og at saken ble etterforsket som drap.

* Søndag opplyste politiet at de hadde en mistenkt i saken.

* Mandag 18. august ble den mistenkte etterlyst og identifisert som 23 år gamle Kim Andreas Kristiansen og avdøde som hans stefar Bjarte Hansen (58). Hansen ble sist observert i live dagen før han ble funnet drept. Offer og stesønn delte bolig i et avsidesliggende hus ved E6 nord for Lillehammer.

* Torsdag 21. august ble en 21 år gammel mann og venn av stesønnen, siktet for falsk forklaring og fengslet i fire uker. Politiet mistenker også mannen for medvirkning til drapet. Det skal blant annet ha blitt funnet spor av blod i mannens bil.

* Mandag 25. august meldte Kim Andreas Kristiansen seg for nederlandske politi i den nederlandske byen Rotterdam. Ifølge norsk politi har 23-åringen oppholdt seg i Nederland i flere dager.

Den 23 år gamle nordmannen skal nå sitte i nederlandsk varetekt fram til han kan utleveres til Norge, trolig innen to uker. Tjenestemenn fra Gudbrandsdal politidistrikt vil selv reise til Rotterdam for å hente nordmannen

– Han har vært der noen dager etter at han ble etterlyst i Norge, sier konstituert politimester Olav Sørby under en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Politiet er fremdeles tilbakeholdne med å fortelle detaljer fra etterforskningen, selv om den hovedsiktede i saken nå er pågrepet.

Overfor NTB bekrefter politistasjonssjef Bjørn Egil Bergundhaugen likevel at etterforskerne en tid har visst at Kristiansen har oppholdt seg i Nederland, men ikke hva slags opplysninger de har hatt.

Utleveres

Den hovedsiktede skal ha samtykket til utlevering til Norge. Fram til utleveringen kan skje er Kristiansen i varetekt hos politiet i Rotterdam i Nederland, opplyser politiet i Gudbrandsdal.

23-åringen meldte seg selv mandag formiddag etter elleve dager på rømmen fra norsk politi. Han har siden begynnelsen av forrige uke vært etterlyst internasjonalt.

Talsperson for politiet i Rotterdam, Roland Ekkers, bekrefter overfor VG at de ved 13-tiden mandag pågrep den 23 år gamle nordmannen.

– Han kom inn

– Han kom inn og sa at han var en etterlyst mann. Vi fant ham i våre filer, og han ble pågrepet, sier Ekkers til avisen.

Kim Andreas Kristiansen er siktet for å ha drept stefaren sin, Bjarte Hansen (58), i Øyer i Oppland onsdag eller natt til torsdag 14. august. Levningene av stefaren ble funnet i et bål i Hafjell torsdag for snart to uker siden.

I forrige uke ble en 21 år gammel kamerat av Kristiansen pågrepet og fengslet for falsk forklaring i samme sak. Han er også mistenkt for medvirkning til drapet. Blodspor i bilen som 21-åringen disponerer, skal være blant bevisene.

Uventet

Senest mandag formiddag uttalte politiet at det var uvisst hvor Kristiansen befant seg. Da hadde etterforskningsledelsen i Lillehammer gjentatte ganger gått ut i mediene og oppfordret 23-åringen til å melde seg. Så selv om de hadde en viss formening om at han befant seg i Nederland, visste de ikke bestemt hvor.

Mange teorier har versert om hvordan den fysisk svekkede 58-åringen ble tatt av dage. En av teoriene er at mannen ble slått i hjel med et balltre som etterforskerne har lett etter i en elv ned fra Hafjell.

Fredag gikk politiet til væpnet aksjon ved huset til drapsettersøkte Kristiansen i Øyer etter tips om at 23-åringen var sett i området. Tipset viste seg imidlertid å ikke stemme.

Personvernpolicy