Siktet i Øyer-drapet forlot Norge etter kort tid

Kim Andreas Kristiansen har status som mistenkt i drapssaken i Øyer. Foto: Politiet / NTB scanpix
Kim Andreas Kristiansen har status som mistenkt i drapssaken i Øyer. Foto: Politiet / NTB scanpix

Etter elleve dager på rømmen fra norsk politi meldte den drapssiktede Kim Andreas Kristiansen seg for politiet i nederlandske Rotterdam mandag formiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Øyer-drapet:

* Torsdag 14. august ble forbrente likrester funnet i et bål som fortsatt brant, inne i en tett skog ved en populær turvei ved Hafjell i Øyer i Oppland.

* To dager senere opplyste Gudbrandsdal politidistrikt at levningene stammet fra en norsk mann i 50-årene fra distriktet og at saken ble etterforsket som drap.

* Søndag opplyste politiet at de hadde en mistenkt i saken.

* Mandag 18. august ble den mistenkte etterlyst og identifisert som 23 år gamle Kim Andreas Kristiansen og avdøde som hans stefar Bjarte Hansen (58). Hansen ble sist observert i live dagen før han ble funnet drept. Offer og stesønn delte bolig i et avsidesliggende hus ved E6 nord for Lillehammer.

* Torsdag 21. august ble en 21 år gammel mann og venn av stesønnen, siktet for falsk forklaring og fengslet i fire uker. Politiet mistenker også mannen for medvirkning til drapet. Det skal blant annet ha blitt funnet spor av blod i mannens bil.

* Mandag 25. august meldte Kim Andreas Kristiansen seg for nederlandske politi i den nederlandske byen Rotterdam. Ifølge norsk politi har 23-åringen oppholdt seg i Nederland i flere dager.

Den 23 år gamle nordmannen skal nå sitte i nederlandsk varetekt fram til han kan utleveres til Norge, trolig innen to uker. Tjenestemenn fra Gudbrandsdal politidistrikt vil selv reise til Rotterdam for å hente nordmannen

– Han har vært der noen dager etter at han ble etterlyst i Norge, sier konstituert politimester Olav Sørby under en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Politiet er fremdeles tilbakeholdne med å fortelle detaljer fra etterforskningen, selv om den hovedsiktede i saken nå er pågrepet.

Overfor NTB bekrefter politistasjonssjef Bjørn Egil Bergundhaugen likevel at etterforskerne en tid har visst at Kristiansen har oppholdt seg i Nederland, men ikke hva slags opplysninger de har hatt.

Utleveres

Den hovedsiktede skal ha samtykket til utlevering til Norge. Fram til utleveringen kan skje er Kristiansen i varetekt hos politiet i Rotterdam i Nederland, opplyser politiet i Gudbrandsdal.

23-åringen meldte seg selv mandag formiddag etter elleve dager på rømmen fra norsk politi. Han har siden begynnelsen av forrige uke vært etterlyst internasjonalt.

Talsperson for politiet i Rotterdam, Roland Ekkers, bekrefter overfor VG at de ved 13-tiden mandag pågrep den 23 år gamle nordmannen.

– Han kom inn

– Han kom inn og sa at han var en etterlyst mann. Vi fant ham i våre filer, og han ble pågrepet, sier Ekkers til avisen.

Kim Andreas Kristiansen er siktet for å ha drept stefaren sin, Bjarte Hansen (58), i Øyer i Oppland onsdag eller natt til torsdag 14. august. Levningene av stefaren ble funnet i et bål i Hafjell torsdag for snart to uker siden.

I forrige uke ble en 21 år gammel kamerat av Kristiansen pågrepet og fengslet for falsk forklaring i samme sak. Han er også mistenkt for medvirkning til drapet. Blodspor i bilen som 21-åringen disponerer, skal være blant bevisene.

Uventet

Senest mandag formiddag uttalte politiet at det var uvisst hvor Kristiansen befant seg. Da hadde etterforskningsledelsen i Lillehammer gjentatte ganger gått ut i mediene og oppfordret 23-åringen til å melde seg. Så selv om de hadde en viss formening om at han befant seg i Nederland, visste de ikke bestemt hvor.

Mange teorier har versert om hvordan den fysisk svekkede 58-åringen ble tatt av dage. En av teoriene er at mannen ble slått i hjel med et balltre som etterforskerne har lett etter i en elv ned fra Hafjell.

Fredag gikk politiet til væpnet aksjon ved huset til drapsettersøkte Kristiansen i Øyer etter tips om at 23-åringen var sett i området. Tipset viste seg imidlertid å ikke stemme.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus