– Ikke aktuelt å fjerne Paracet fra butikkene i Norge

FJERNES IKKE: Läkemedelsverket i Sverige ønsker nå å fjerne Paracet-tabletter og andre smertestillende tabletter med paracetamol, fra butikkhyllene. Det ønsker ikke Statens legemiddelverk i Norge. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)
FJERNES IKKE: Läkemedelsverket i Sverige ønsker nå å fjerne Paracet-tabletter og andre smertestillende tabletter med paracetamol, fra butikkhyllene. Det ønsker ikke Statens legemiddelverk i Norge. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)

Antall henvendelser til Giftinformasjonen om paracetamol øker i Sverige og Norge. Läkemedelsverket i Sverige vil fjerne paracetamol-tabletter fra butikkene, det vil ikke Statens legemiddelverk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om paracetamol

Paracetamol-holdige legemidler selges både uten resept og med resept. Reseptfrie paracetamol-holdige legemidler har siden 2003 vært tilgjengelig både i butikker, kiosker og bensinstasjoner i tillegg til apotek.

Paracet er det mest brukte smertestillende legemiddelet i Norge.

Paracetamol selges også under andre merkenavn, som for eksempel Pinex.

Paracetamol er det smertestillende legemiddelet Statens legemiddelverk anbefaler, fordi det ved riktig bruk har mindre bivirkninger enn andre smertestillende midler.

Siden 2009 har paracetamol-tabletter vært tilgjengelig i svenske butikker. Forrige uke meldte det svenske Läkemedelsverket at de vil ha en slutt på det. Fra mars neste år skal tabletter med paracetamol bare kunne kjøpes i apotek. Kun brusetabletter og paracetamol i flytende form skal kunne kjøpes i butikkene, ifølge forslaget.

Bakgrunnen for at de svenske legemiddelmyndighetene ønsker å begrense tilgjengeligheten til tablettene, er en økning i antall henvendelser til Giftinformationscentralen i Sverige angående paracetamolforgiftning.

Paracetamol er virkestoffet i smertestillende midler som blant annet selges under merkenavnene Paracet, Pinex og Panodil.

Også i Norge har man sett en drastisk økning i antall henvendelser til Giftinformasjonen om paracetamol-overdose etter at det i 2003 ble lovlig å selge reseptfrie legemidler utenfor apotek. Det bekreftet en studie fra Giftinformasjonen ved Helsedirektoratet i 2011, som sammenlignet antall henvendelser i 2001-2002 med 2005-2006 og fant en dobling.

Les mer: Dobbelt så mange ringer gifttelefonen om paracet-forgiftning

Denne utviklingen har fortsatt, forteller avdelingsdirektør Per Olav Kormeset ved Giftinformasjonen, som samtidig understreker at dette ikke nødvendigvis gir et godt bilde på antall forgiftninger i Norge.

– I 2013 hadde vi til Giftinformasjonen 1438 henvendelser vedrørende inntak av paracetamol, det er nesten en fordobling i forhold til årene 2005 og 2006, sier han til ABC Nyheter.

Likevel har Statens legemiddelverk gjort en annen vurdering enn sine svenske kolleger. De ønsker ikke å fjerne paracetamol-tabletter fra butikkene.

– Vi er helt sikre på at når det er behov for smertestillende så er paracetamol det legemiddelet som gir minst problemer, sier overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk til ABC Nyheter.

– Vi erkjenner at det er et økt antall henvendelser til Giftinformasjonen, men ser ikke tegn til flere alvorlige forgiftninger. Det er viktig for oss. Hadde antallet forgiftninger økt, ville det vært et stort problem, fortsetter han.

– Mangler god statistikk

Hortemo viser til to norske studier som begge har konkludert med at det ikke har vært noen økning i antall forgiftninger med paracetamol, etter at legemiddelet ble tilgjengelig i butikk.

I den nyeste av studiene, fra Oslo universitetssykehus, som ble publisert i 2012, så forskerne på alle tilfeller av forgiftning mellom april 2008 og april 2009 og sammenlignet med 2003. Konklusjonen var at man måtte regne det som trygt å selge tablettene utenfor apotek.

Kormeset i Giftinformasjonen mener man mangler god statistikk rundt hvor mange alvorlige forgiftninger som skyldes paracetamolbruk i Norge, og hvor mange som behandles for dette ved norske sykehus.

– Vi har ikke statistikk for det i det hele tatt, og dette har ikke vært undersøkt i løpet av de senere årene. Vi har ikke noen grunnlag for å si noe om det eventuelt har vært flere alvorlige forgiftninger med paracetamol. Det vet vi ikke så mye om, mener avdelingsdirektøren.

Les også: Litt for mye Paracet kan være skadelig over tid

Økt bruk av paracetamol

Både Hortemo og Kormeset knytter økningen i antall henvendelser til Giftinformasjonen til at forbruket av paracetamol har økt betydelig i Norge de senere årene.

Dette har vært en ønsket utvikling fordi paracetamol er tryggere enn alternativene.

– Det har vært ønsket særlig fra legemiddelmyndighetene å øke bruk av paracetamol som smertestillende. I og med at paracetamol ved feilbruk og overdosering medfører forgiftning er det også ganske naturlig at det kommer flere henvendelser til oss, sier Kormeset.

Hortemo forklarer at man først og fremst ser en en økning i bruk av paracetamol på resept, som skrives ut til pasienter med kroniske smerter.

– Det er en ønsket utvikling og en gunstig utvikling. Salget av reseptfri paracetamol øker ikke, men salget har flyttet seg fra apotek til butikk, omtrent halvparten selges nå utenfor apotek. Det å ta bort den muligheten ville altså berøre mange, sier Hortemo.

– Måtte fjernet alle smertestillende fra butikk

Om de svenske legemiddelmyndighetene får det som de vil, skal smertestillende tabletter med andre virkestoff, som ibuprofen (Ibux) fortsatt være tilgjengelig, mens paracetamol-tabletter forsvinner fra butikkene.

Dette er ikke ønskelig i Norge, forklarer Hortemo:

– Ibux er et legemiddel som det er større problemer knyttet til. Mange skal ikke bruke Ibux, og det kan påvirke effekten av andre medisiner man tar.

– At Ibux skulle være tilgjengelig i butikkene, men ikke Paracet ville vært svært uheldig. Da måtte man fjerne alle smertestillende tabletter fra butikkene. Vi har konkludert med at det ikke er grunnlag for dette, det er en god ting at paracetamol er lett tilgjengelig når man trenger det.

Les også: Advarer mot smertestillende med kodein til barn

– Ikke «sukkertøy»

Hortemo sier Legemiddelverket ikke ønsker å bidra til en holdning der man tar en pille for alt som er ille.

– Det er bra hvis man ved lette smerter klarer ikke å ta tabletter, men trenger man smertestillende er paracetamol ofte et godt valg.

– Det er noen som mener at tilgjengeligheten i butikk og bensinstasjoner gir et signal om at disse smertestillende tablettene er «sukkertøy», men det er de ikke. Det er strengt hvor mye du kan få kjøpt - bare en pakke - og du må være minst 18 år for å kjøpe dem i butikk, sier overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk til ABC Nyheter.

Les også:

Legemiddelverket fraråder å mikse Ibux og Paracet

- Kombinasjon gir begrenset tilleggseffekt

Personvernpolicy