Åpen for alle - alltid

Nabo fant Jonna knivstukket og døende

Svenske Jonna Rask ble drept i fjor. Foto: NTB scanpix
Svenske Jonna Rask ble drept i fjor. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avspilling av Jonna Rasks (26) siste oppringning til politiet og en nabos fortvilte nødanrop ga Oslo tingrett et brutalt innblikk i dramaet i Fredensborgveien da Rask ble knivdrept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Nu, dere må komme nu», var Rasks siste bønn til politiet over telefon, før samtalen blir brutt med skrik og bråk, natt til 30. april i fjor.

Kort tid etter ringer en nabo til politiet og sier det er bråk, skrik og innbrudd i leiligheten. Naboen er flere minutter på telefon med politikvinnen som tar telefonen.

Døende

Han forteller om menn som flykter, gjemt i hettegensere. Han tar seg inn i leiligheten til Rask og utbryter «det er blod overalt».

Fortvilet finner han Rask som ligger knivstukket og hiver etter pusten og dør mens naboen er der.

26 år gamle

Jonna Rask døde etter flere knivstikk i overkroppen. Hennes to år eldre svenske kjæreste ble livstruende skadd etter å ha blitt stukket, men overlevde på grunn av livreddende innsats fra en politimann som kom til stedet.

De dramatiske telefonsamtalene ble avspilt da rettssaken mot fire menn, to svenske statsborgere og to norske brødre, startet i Oslo tingrett mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge tiltalen tok de fire seg inn i leiligheten på jakt etter penger og narkotika.

Ifølge Dagbladet hadde det vært en langvarig konflikt mellom samboerparet og hovedtiltalte om penger, hasj og marihuana.

– Svært farlig

De tiltalte erkjente bare delvis straffskyld i retten.

Hovedtiltalte, en 29 år gammel svensk mann, erklærte seg skyldig i å ha knivdrept Rask og angrepet samboeren hennes med kniv. 29-åringen sa seg derimot ikke skyldig i å ha gjort dette for å unndra seg straff, slik det står i tiltalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

29-åringen så ned i bordplaten hele tiden mens dommer Hans Bloch-Hoell leste opp den alvorlige tiltalen.

Ifølge svenske medier beskrives hovedtiltalte av bekjente som aggressiv og svært farlig. Han er også tiltalt for to tilfeller av trusler mot fengselsbetjenter mens han har sittet varetektsfengslet i Oslo fengsel. I ett tilfelle skal han ha forsøkte å lukke seg inne med en fengselsbetjent og truet med å skade ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grep ikke inn

To norske brødre på henholdsvis 21 og 26 år, samt en svensk statsborger på 27 år, er også tiltalt. 21-åringen er tiltalt for medvirkning til drap og drapsforsøk, men erkjente ikke straffskyld. Han var i rommet da 29-åringen angrep Rask og kjæresten, og påtalemyndigheten har tiltalt ham for ikke å ha grepet inn «til tross for at han hadde tid og anledning til det».

– Vi mener han overhodet ikke hadde mulighet til å gripe inn. Det var en så voldsom driver i den handlingen som ble begått at han absolutt ikke kunne ha forhindret det, sier mannens forsvarer Øystein Storrvik.

Den 26 år gamle broren og den 27 år gamle svensken erkjenner straffskyld for ran.

Men både 26-åringens forsvarer Vibeke Hein Bæra og 27-åringens forsvarer Randulf Schumann Hansen sier deres klienter bestrider at de forsto at ranet kunne føre til så dramatiske og fatale konsekvenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Drapet skjedde etter at min klient hadde dratt fra stedet. Vi mener han overhodet ikke kunne forutse at dette skulle skje, sier Vibeke Hein Bæra, til NTB.

– Min klient hadde ingen kunnskap eller forutsetning om den alvorlige vendingen denne saken skulle komme til å ta, sier 27-åringens forsvarer Randulf Schumann Hansen.

Aktor: – Må ta ansvar

Aktor i saken, Inga Bejer Engh, sier i en kommentar at bevisene tilsier at alle de fire må ta ansvar for dødsfølgen.

I tiltalen påpekes det at de fire tok seg inn i leiligheten der kjæresteparet bodde, midt på natten bevæpnet med øks og kniv.

Alle er tiltalt etter paragrafer som åpner for 21 års fengsel. Det er satt av ni dager til saken. Totalt 20 vitner skal føres.