Språkfeil rammer flere tusen blodgivere

NORGE TRENGER BLODGIVERE, MEN: På grunn av en tabbe får 3000 blodgivere karantene. Foto: Colourbox.
NORGE TRENGER BLODGIVERE, MEN: På grunn av en tabbe får 3000 blodgivere karantene. Foto: Colourbox.

En feil i oversettelsen av et EU-direktiv fra 2005 gjør at 3.000 blodgivere som har tatt akupunktur, får et halvt års karantene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helse- og omsorgsdepartementet mener på sin side at oversettelsen ikke skyldes en feil, men innrømmer at regelverket har «uheldige konsekvenser», skriver Bergens Tidende.

– Regelverket har uheldige konsekvenser som man ikke hadde forutsett da forskriften ble gitt. Helse- og omsorgsdepartementet ønsker flest mulig blodgivere, og arbeider med å vurdere endringer i blodforskriften. Samtidig er det viktig å si at reglene skal ivareta dem som mottar blod, og sørge for at blodet er trygt og sikkert for disse, sier statssekretær Cecilie Brein-Karlsen.

Tidligere har blodgivere som tar akupunktur, fått lov til å gi blod, men fra 1. september får de ikke lov med mindre behandlingen er utført av en autorisert lege. Innstrammingen i regelverket skyldes at den norske oversettelsen av et EU-direktiv fra 2005 er feil.

Les også. - Homofile kan snart få gi blod

– Feilen i oversettelsen ble oppdaget for lenge siden, og det er gitt klar beskjed om det. Likevel har ingenting skjedd, sier overlege Tor Hervig ved Blodbanken i Bergen til avisen.

I direktivet står det at man bare kan gi blod hvis man har fått akupunktur fra en «qualified practitioner», altså en autorisert fagperson. I Norge er imidlertid dette oversatt med autorisert lege. I en oppdatert veileder for den såkalte transfusjonstjenesten er dette utgangspunktet når det kreves seks måneders karantene «med mindre den er utøvet av en autorisert lege og med sterilt engangsutstyr».

Les også: Turid overlevde «Trikkedrapet»

Norske blodbanker regner med at 3 prosent av blodgiverne – cirka 3.000 til enhver tid – dermed må i karantene.

Verken i Finland, England, Tyskland, Frankrike, Italia, Nederland, Belgia, Spania eller Portugal har man tolket teksten i EU-direktivet som i Norge. Her har man tatt utgangspunkt i at det er en autorisert fagperson som må ha utført akupunkturen. (©NTB)

Personvernpolicy