Åpen for alle - alltid

Opprørere tvang fanger til å paradere i Donetsk

Væpnede prorussiske separatister tvang søndag mellom 40 og 50 ukrainske krigsfanger til å paradere foran en folkemengde i Donetsk. Mengden ropte «fascister» til fangene og kastet søppel og flasker på dem. Foto: Maxim Shemetov (Reuters)
Væpnede prorussiske separatister tvang søndag mellom 40 og 50 ukrainske krigsfanger til å paradere foran en folkemengde i Donetsk. Mengden ropte «fascister» til fangene og kastet søppel og flasker på dem. Foto: Maxim Shemetov (Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prorussiske opprørere tvang søndag en rekke ukrainske fanger til å paradere for en spottende folkemengde i Donetsk, på den ukrainske uavhengighetsdagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De mellom 40 og 50 tilfangetatte ukrainske regjeringssoldatene ble tvunget til å marsjere på Lenin-plassen sentralt i Donetsk, mens folkemengden kom med tilrop og kastet søppel og tomflasker på dem. De gikk med bøyd hode og hendene bundet på ryggen, og ble etter oppvisningen ført vekk til ukjent sted i to busser.

Samtidig sto Ukrainas president Petro Porosjenko i spissen for en stor markering av dagen i landets hovedstad Kiev. Ukrainas uavhengighetsdag markerer løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1991.

Gult og blått

Porosjenko fordømte det han kalte Russlands aggresjon, og det ble holdt en militærparade. Soldater og stridsvogner krysset Uavhengighetsplassen i Kiev, og flere tusen mennesker var samlet.

Mange i folkemengden var kledd i de nasjonale fargene gult og blått, og sang nasjonalsangen mens det ukrainske flagget ble heist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Markeringen har som mål å styrke moralen i den krigsherjede nasjonen, der regjeringsstyrkene kjemper mot prorussiske opprørere i den østlige delen av landet.

Les også: – Jeg har ingen sympati med Ukraina

– Nedverdigende

I Donetsk var fremvisningen av krigsfangene fra den ukrainske hæren tydeligvis lagt opp for å ligne Stalins fremvisning av tusenvis av tyske krigsfanger i Moskva i 1944. Folkemengden ropte «fascister» til bakbundede gruppen fanger. Ifølge BBC ble gatene feid etter fangene, på samme måte som de ble etter Stalins parade i 1944.

Nestleder Rachel Denber i Human Rights Watch uttalte på Twitter at oppvisningen utgjør «ydmykende og nedverdigende behandling» og derfor er et brudd på Genèvekonvensjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO uttalte fredag at russiske spesialsoldater og artillerienheter hadde krysset grensen til nabolandet og opererer inne i Ukraina. Fredag passerte også en russisk kolonne med flere hundre lastebiler inn på ukrainsk territorium uten godkjennelse fra myndighetene i Kiev.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland benekter militær innblanding og hevder de over 200 lastebilene bare var lastet med nødhjelp.

Ruster opp

– Det er åpenbart at en konstant, militær trussel vil henge over Ukraina i den overskuelige fremtid. Vi må ikke bare lære oss å leve med dette, men også alltid være forberedt på å forsvare vår uavhengighet, sa Porosjenko i sin tale. Han henviste til Russland, og føyde til at det foregår et forsøk på å krenke grensene til en suveren stat i sentrum av Europa.

– Det er som om verden har gått tilbake til 1930-tallet, like før andre verdenskrig, sa han.

Porosjenko lovte at et beløp tilsvarende 18 milliarder kroner skal brukes på å ruste opp hæren.

Opprustningen skal skje i perioden 2015-2017. Presidenten kaller dette «bare den spede begynnelsen» i gjenoppbyggingen av det ukrainske militæret. Pengene vil bli brukt til å kjøpe krigsfly, krigsskip og helikoptre, ifølge presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kamper

Samtidig som paradene i Kiev pågikk, fortsatte de voldsomme sammenstøtene øst i landet. Et sykehus i opprørsbastionen Donetsk ble truffet av bombekastergranater, men ingen skal ha blitt såret, ifølge helsepersonell ved sykehuset.

Kraftige eksplosjoner kunne høres i området rundt klokken 5.30 norsk tid søndag. Senere på ettermiddagen kom meldinger om at en kirke skal ha blitt truffet øst i landet, og AFP får opplyst at fem mennesker ble drept.

Mer enn 2.200 mennesker har mistet livet siden april i konflikten mellom regjeringen og prorussiske opprørere. Det ukrainske sikkerhetsrådet sa søndag at totalt 722 regjeringssoldater er blitt drept i kampene mot opprørerne.