Lastebilkolonne på vei tilbake til Russland

En russisk lastebil med nødhjelp krysser grensa ved Donetsk. Samtidig venter en kvinne på sin sønn, som har flyktet. Foto: REUTERS/Alexander Demianchuk/NTB scanpix.
En russisk lastebil med nødhjelp krysser grensa ved Donetsk. Samtidig venter en kvinne på sin sønn, som har flyktet. Foto: REUTERS/Alexander Demianchuk/NTB scanpix.

De første lastebilene i den russiske kolonnen som fredag kjørte inn på ukrainsk territorium, har krysset grensen tilbake til Russland, bekrefter OSSE.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem hvite lastebiler har ankommet grensen med kurs for Russland, opplyser en reporter fra nyhetsbyrået Reuters som er ved grenseovergangen. De første lastebilene fra hjelpekolonnen har kjørt inn på russisk territorium, og journalisten rapporterer at de øvrige kan skimtes på avstand.

Kort tid senere bekreftet observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) at de første lastebilene har vendt tilbake til Russland.

Anslagene over hvor mange lastebiler som fredag kjørte inn i Ukraina uten tillatelse, har variert mellom 70 og over hundre. Ifølge Reuters dreier det seg om hele 220 kjøretøyer.

Ifølge Russland frakter bilene sårt tiltrengt nødhjelp til befolkningen i det krigsrammede Øst-Ukraina, men NATO har stilt spørsmål ved om den virkelige hensikten med kolonnen heller var å forsyne separatister med våpen.

Les også: Anklager Russland for å ha invadert Ukraina

Kraftige reaksjoner

Regjeringen i Kiev reagerte kraftig på at lastebilene tok seg inn i landet uten klarsignal etter å ha ventet én uke ved grensen. Verken USA eller EU nølte med å kreve at Russland trekker lastebilkolonnen ut av nabolandet.

– Russland må fjerne sine kjøretøy og sitt personale fra ukrainsk territorium øyeblikkelig. Skjer ikke det står Russland overfor ytterligere kostnader og isolasjon, sa Pentagon-talsmann John Kirby fredag kveld.

FNs sikkerhetsråd trådte fredag sammen for å diskutere situasjonen i Ukraina, etter en innkalling fra Litauen. Bakgrunnen var nettopp den russiske nødhjelpskolonnen.

Under møtet kom det fram at bare 34 av lastebilene har blitt inspisert, noe som skapte stor usikkerhet om innholdet i lastebilene.

Les også: – Jeg har ingen sympati med Ukraina

«Invasjon»

Ukrainske myndigheter har beskrevet kolonnens grensekrenkelse som en «invasjon», mens russiske myndigheter påpeker at det haster å få nødhjelp fram til områdene der prorussiske separatister kjemper mot regjeringsstyrker.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier han er dypt bekymret over meldingene om kolonnen.

– Den humanitære situasjonen forverres, men enhver ensidig handling kan skjerpe den allerede farlige situasjonen i Øst-Ukraina, sier han.

Over 400.000 mennesker har flyktet fra sine hjem på grunn av kampene i Øst-Ukraina, ifølge FN. Over 2.000 mennesker er drept og 5.000 såret siden kampene startet i april.

Les også: Ukraina er blitt verdens farligste land for journalister

Over 400.000 på flukt

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sa fredag at NATO er vitne til en alarmerende oppbygging av russiske bakke- og luftstyrker i nærheten av Ukraina, og sa at stridsvogner, pansrede personellkjøretøy og artilleri er blitt fraktet inn i Øst-Ukraina.

Russland avviser på sin side alle beskyldninger om at de er involvert militært i Ukraina. Landets president, Vladimir Putin, sa i en telefonsamtale med Tysklands statsminister Angela Merkel at ukrainske myndigheter hadde trukket ut tiden og at enhver videre forsinkelse av kolonnen, som Russland fastholder er lastet med nødhjelp, hadde vært «uakseptabel».

Merkel ankommer lørdag Ukraina for å ha samtaler om krisen i landet. (©NTB)

Personvernpolicy