PST vil kartlegge nordmenns nettaktivitet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiets sikkerhetstjeneste vil følge USAs eksempel og lagre informasjon om nordmenns nettbruk. Datatilsynet er imidlertid skeptisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

PST-sjef Benedicte Bjørnland vil i forbindelse med Nordisk juristmøte fredag gå ut med kravet om at sikkerhetstjenesten må få lov til å kartlegge alle nordmenns aktivitet på internett, skriver Klassekampen.

Bjørnland ber om lovendringer som vil gjøre det mulig å bruke såkalt stordatateknologi – enorme datamengder som kontrolleres av selskaper eller myndigheter, og som kan analyseres ved hjelp av algoritmer.

Hensikten med dette er å avdekke mønstre, trender og sammenhenger – for eksempel personer eller grupper som har mye kontakt, bruk av bestemte søkeord eller at grupper gjentatte ganger møtes på bestemte steder.

Bjørnland sier det ikke er til å unngå at dersom stordatanalyse skal være effektivt, må etterretningen ta vare på informasjon om aktivitetene til helt uskyldige nordmenn.

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon er betenkt og mener sikkerhetsmyndighetene i USA ikke burde være noe forbilde for PST på dette området.

– Å sette hele samfunnet under etterforskning er noe ganske annet enn å undersøke begrunnede mistanker. Det blir som å fiske med snurpenot i stedet for harpun, sier Thon.