Forskere mener Frp-språket har skapt ekstremisme

BESKYLDES: orskere mener Frps retorikk, her ved partileder Siv Jensen, med ord som «snikislamisering» har bidratt til å skape flere ekstreme muslimer i Norge. (Foto: NTB scanpix)
BESKYLDES: orskere mener Frps retorikk, her ved partileder Siv Jensen, med ord som «snikislamisering» har bidratt til å skape flere ekstreme muslimer i Norge. (Foto: NTB scanpix)

Forskere mener Frps retorikk med ord som «snikislamisering» har bidratt til å skape flere ekstreme muslimer i Norge. I Frp mener man kritikken er meningsløs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Offentlige aktører som Frp skaper et språk, og dermed skaper de posisjoner. Man er enten for eller mot, innenfor eller utenfor det gode selskap. Dette gjør «muslimrollen» veldig trang for unge mennesker, sier islamforsker Nora Eggen, som selv er muslim, til Vårt Land.

Eggen viser til ord som nettopp «snikislamisering» og utspill som «Alle terrorister er muslimer» som sentrale bidrag til en stigmatisering av norske muslimer. Hun sier hun ble provosert av partileder Siv Jensen, som etter VGs lange intervju med Profetens Ummah-leder Ubaydullah Hussain sa at «Frp har advart mot dette lenge».

– Det er frekt av Siv Jensen å komme med det utspillet. Det er som å gi seg selv æren for å ha prøvd å forhindre noe de i realiteten har bidratt til å skape, sier hun.

Lars Gule, ekspert på islam og flerkultur, er enig:

– Det Jensen sier, er en grov fordreining av det Frp har gjort i alle år. Frp har aldri advart mot framveksten av den islamske staten. De har aldri advart mot Profetens Ummah. De har stigmatisert muslimer, sier Gule og legger til:

– Det er igjen med på å skape et samfunnsklima som gjødsler slike ekstreme oppfatninger.

Frp-veteran og mangeårig partileder Carl I. Hagen kaller kritikken meningsløs. Frp-nestleder Per Sandberg mener forskerne er «langt ute på viddene» med sin kritikk, og sier det i stedet er «forutinntatthet, fordommer og naivitet fra folk som Lars Gule» som er årsaken til utviklingen.

Personvernpolicy