Amerikanske ebola-pasienter utskrevet fra sykehus

De to amerikanske hjelpearbeiderne som ble smittet av det dødelige ebolaviruset i Liberia, er nå utskrevet fra sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 33 år gamle legen Kent Brantly og misjonæren Nancy Writebol (60) har begge testet negativt for viruset og vil trolig bli i helt fin form igjen, sier lege Bruce Ribner ved Emory universitetssykehus i Atlanta i USA.

– Utskrivelsen av begge disse pasientene fra sykehuset utgjør ingen fare for folks helse, sier Ribner.

De to hjelpearbeiderne ble brakt til sykehuset i begynnelsen av august etter at de hadde blitt smittet av ebolaviruset mens de jobbet i Liberia.

– I dag er en mirakuløs dag, sa Brantly på en pressekonferanse torsdag.

– Jeg er henrykt over å være i live, for å være frisk, og for å bli gjenforent med familien min. Som en medisinsk misjonær, hadde jeg aldri sett for meg at jeg selv ville komme i denne posisjonen.

Utskrevet tirsdag

Writebol, som ble utskrevet fra sykehuset tirsdag, var ikke med Brantly på pressekonferansen. Utskrivingen av henne ble ikke gjort kjent tidligere i uken ettersom hun hadde bedt om det.

– Jeg er for evig takknemlig overfor Gud for at mitt liv ble spart, sa Brantly.

De to hjelpearbeiderne viste begge tegn til bedring etter at de ble behandlet med den eksperimentelle medisinen ZMapp. Medisinen, som ennå ikke er godkjent, lages av produsenten Mapp Biopharmaceutical i USA. Selskapet sier at deres lager av medisinen er oppbrukt.

Tre afrikanske ebola-smittede leger ble behandlet med den samme medisinen i Liberia. De har også vist rask bedring, sa Liberias informasjonsminister Lewis Brown til Reuters tirsdag.

1.350 døde

Verdens helseorganisasjon (WHO) uttalte onsdag at mer enn 2.400 mennesker har blitt smittet, og at 1.350 av dem er døde i de vestafrikanske landene Liberia, Guinea, Sierra Leone og Nigeria siden ebola-utbruddet ble oppdaget i Guinea i mars.

WHO opplyste torsdag at det tidlig neste måned skal holdes møter om medisiner og vaksiner som potensielt kan brukes for å stanse det dødelige ebolautbruddet.

Hvor sikre og egnede de nye behandlingsmetodene er og hvordan produksjonen kan trappes opp er blant temaene som skal diskuteres på WHO-møtene, som holdes i Genève 4. og 5. september.

Personvernpolicy