Lærerne og KS ferdig for dagen, fortsetter fredag

Partene i lærerstreiken møttes på Kommunenes Hus torsdag. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Partene i lærerstreiken møttes på Kommunenes Hus torsdag. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Lærerne og KS har fortsatt noe å snakke om etter at de torsdag gikk hver til sitt etter å ha sondert mulighetene for å finne en vei ut av konflikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene avsluttet det to timer lange møtet torsdag ettermiddag med beskjed om at de vil fortsette sonderingene fredag. Møtevirksomheten er omsluttet av strengt hemmelighold – ingen andre enn de involverte vet hvilke muligheter som drøftes.

– Partene er enige om ikke å uttale seg til mediene mens sonderingene pågår, sier kommunikasjonsrådgiver Marianne Fromreide i KS.

De fire lærerorganisasjonene møtte KS til det de kalte innledende sonderinger på Kommunenes Hus i Oslo torsdag klokken 13. Det er ifølge Kommunal Rapport grunn til å tro at partene vil forsøke å koble inn regjeringen på en eller annen måte, for å få hjelp til å finne en løsning.

Ber regjeringen om hjelp

Det er ikke kjent hva partene mener regjeringen kan bidra med, slik situasjonen er. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil ikke svare på om han har noe å tilby på disse konkrete punktene.

– Hvis vi har noe å gå på eller bidra med, så tar vi det med partene og ikke med pressen, sier Isaksen til NTB, og legger til at han ikke vil gå inn i spekulasjoner om enkeltforslag.

Kunnskapsdepartementet opplyser til NTB at det da partene gikk fra hverandre torsdag ettermiddag ikke var kommet noen henvendelse derfra.

– Jeg vil understreke at nøkkelen til å løse konflikten ligger hos partene, sier Isaksen.

7.700 lærere streiker

Mens lærerorganisasjonene sonderer med KS, fortsetter streiken for fullt. 2.200 nye lærere ble tatt ut i dag. Nytt er det at de yngste elevene ikke lenger er forskånet fra arbeidskonflikten. Totalt er nå rundt 7.700 lærere i streik.

Lærerne nekter å akseptere arbeidstidsavtalen som ble tilbudt av KS under forhandlingene og meklingen på forsommeren. Den innebærer pålegg om mer bundet tid på skolen, større makt til rektor i forvaltningen av lærernes arbeidstid og dårligere ordninger for lærere som pålegges å ta vikartimer for kollegaer.

Leder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund (SL) skrev i en kommentar på Utdanningsnytt tirsdag at «et minimum av et kompromiss» måtte være å gå tilbake til timeantallet i arbeidstidsavtalen som gjeldt før årets tariffoppgjør.

Personvernpolicy