Russisk hjelpekolonne på vei til Ukraina

PÅ VEI: Lastebiler med nødhjelp til Ukraina var torsdag på vei over grensen fra Russland til Ukraina, ifølge en journalist fra nyhetsbyrået Reuters. (Foto: Aleksandr Demjantsjuk / Reuters / NTB scanpix)
PÅ VEI: Lastebiler med nødhjelp til Ukraina var torsdag på vei over grensen fra Russland til Ukraina, ifølge en journalist fra nyhetsbyrået Reuters. (Foto: Aleksandr Demjantsjuk / Reuters / NTB scanpix)

Den første lastebilen med russisk nødhjelp er på vei over grensa til Ukraina, ifølge en journalist fra nyhetsbyrået Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var fortsatt uklart torsdag ettermiddag om lastebilene ville bli sluppet videre inn i Ukraina. Kolonnen har i nesten en uke stått på russisk side av grensen i påvente av en enighet mellom Russland og Ukraina om hvordan hjelpen skal fraktes inn i det krigsherjede Ukraina.

Sist lørdag opplyste imidlertid Røde Kors at myndighetene i begge land var enige om å la kolonnen med humanitær hjelp slippe inn.

Kolonnen teller nesten 300 lastebiler, som har med seg sukker, vann, korn, soveposer, legeutstyr og strømaggregater.

Ukraina har fryktet at bilene også skal inneholde våpen eller militær hjelp til de prorussiske opprørerne i Øst-Ukraina, noe Russland på det sterkeste avviser.

Stort behov for hjelp

Det er ingen tvil om at behovet for humanitær hjelp er stort i de opprørskontrollerte delene av Øst-Ukraina, først og fremst i byene Donetsk og Luhansk.

Måneder med krigshandlinger har ifølge FN kostet over 2.000 mennesker livet og såret over 5.000, og hundretusener er drevet på flukt fra området. Ifølge UNHCRs beregninger er det minst 190.000 internt fordrevne inne i Ukraina, mens 197.400 har flyktet til Russland. Ytterligere 14.600 har søkt tilflukt i Polen, og 13.883 har reist til Hviterussland.

Mange av de sivile som er igjen, må klare seg uten rennende vann og strøm store deler av tiden. Også matvarelagrene minker i raskt tempo.

Toppmøte i Minsk

Tidligere denne uken ble det kjent at Russlands president Vladimir Putin skal møte sin ukrainske kollega Petro Porosjenko under et toppmøte med EU i den hviterussiske hovedstaden Minsk 26. august.

– Møtet i Minsk er et skritt på veien mot en nedtrapping av denne konflikten, sa Sergej Narysjkin, presidenten i den russiske nasjonalforsamlingen, torsdag.

Personvernpolicy