Holder lover grundig gransking av drap på tenåring

USAs justisminister Eric Holder snakker med sjefen for utrykningspolitiet i Missouri, Ron Johnson, som styrer politiets håndtering av protestene i Ferguson etter drapet på en svart tenåring. (Foto: Pablo Martinez Monsivais / Reuters / NTB scanpix)
USAs justisminister Eric Holder snakker med sjefen for utrykningspolitiet i Missouri, Ron Johnson, som styrer politiets håndtering av protestene i Ferguson etter drapet på en svart tenåring. (Foto: Pablo Martinez Monsivais / Reuters / NTB scanpix)

USAs justisminister Eric Holder møtte onsdag lokale ledere i St Louis-forstaden Ferguson og lovte en grundig gransking av politiets drap på en svart tenåring i forrige uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Holder, som er USAs første svarte justisminister, møtte studenter og lokale ledere, og deretter foreldrene til 18 år gamle Michael Brown som ble skutt og drept av en hvit politimann, et drap som har utløst store demonstrasjoner og protester.

Holder sier at den føderale granskningen av episoden tar sikte på om politimannen som skjøt, krenket Browns borgerrettigheter, og spesifikt, om det bør tas ut tiltale mot ham for drapet.

Mange pågrepet

Holder kom til St Louis onsdag morgen, bare timer etter at flere titall demonstranter igjen ble pågrepet av politiet på grunn av voldelige protester.

De fleste av demonstrasjonene i Ferguson siden drapet har vært fredelige, men særlig sent på kvelden har noen av dem utartet til plyndring og sammenstøt med politiet.

Selv om både det lokale politiet, FBI og justisdepartementet etterforsker drapet, er det fortsatt uklart hva som egentlig skjedde.

Men borgerrettsaktivister og demonstranter klager over at drapet på Brown var kulminasjonen av politiets dårlige forhold til svarte i den fattige forstaden Ferguson, der folkeflertallet er svart, men 94 prosent av politibetjentene er hvite.

Fordi han selv er svart, ble sjefen for utrykningspolitiet i delstaten Missouri, Ron Johnson, hentet inn for å håndtere demonstrasjonene i Ferguson.

Innsikt: – Opprøret i Ferguson viser USAs åpne sår

Nye protester

Noen timer før solnedgang onsdag ettermiddag begynte igjen noen få titall demonstranter å marsjere fredelig langs en hovedgjennomfartsåre som har vært åsted for protester hver natt i over en uke, blant annet forbi en utbrent bensinstasjon.

De ropte taktfast «Hendene i været, ikke skyt», som er blitt selve slagordet for demonstrasjonene i Ferguson fordi Brown ifølge vitner ble skutt og drept mens han hevet hendene i været for å overgi seg.

Men regntunge skyer over Ferguson, sammen med lyn og torden lenger borte, kunne innebære at demonstrasjonene onsdag kveld og natt til torsdag ville få mindre oppslutning eller ikke bli noe av i det hele tatt.

Bakgrunn: En person skutt under demonstrasjon i Ferguson

Protester mot gransker

En som etter hvert er blitt mål for demonstrantenes vrede, er statsadvokat Bob McCulloch, som er ansvarlig for den lokale etterforskningen.

McCullochs far var en politimann som ble drept av en svart ungdom, og mange sier at dette ligger bak at han ofte har hatt en svært kritisk holdning til svarte som har vært i konflikt med politiet.

Utenfor McCullochs kontor krever flere titall demonstranter at han tas av saken, at det oppnevnes en egen statsadvokat, at storjuryen som tar ut tiltale hastebehandler saken, og at politimannen Darren Wilson, som skjøt Brown, blir arrestert.

– Det er ingen tillit til Bob McCulloch. Vi søker rettferdighet, og vi tror ikke han er rettferdig, sier pastor Clinton Stancil.

Holder sa under besøket at han har satt noen av de mest erfarne granskerne på saken, men han gjorde det også klart at voldelige demonstrasjoner og plyndring må ta slutt.

Personvernpolicy