Breiviks far tar oppgjør med egen farsgjerning i ny bok

Jens Breivik, faren til massedrapsdømte Anders Behring Breivik, er blitt selve bildet på faren som sviktet. I boken «Min skyld?» reflekterer han over sitt ansvar for norgeshistoriens verste terrorangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Fraværende», «kald», «tyrannisk». Det er noen av karakteristikkene som har vært brukt om Jens Breivik etter at sønnen drepte 77 mennesker på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011. Mange har pekt mot farens fraværenhet gjennom sønnens barndom som en av nøklene for å forstå veien mot 22. juli.

I oktober kommer farens versjon i boken «Min skyld?» på Juritzen forlag.

– Boken er Jens Breiviks forsøk på å forsøke å forstå hva som skjedde med sønnen hans. Han har blitt en syndebukk og har behov for å reflektere over om det som skjedde er hans skyld, sier Arve Juritzen til NTB.

Han understreker at boken ikke er et oppgjør med angrepene som har kommet mot ham.

– Det er heller et angrep på seg selv og sin egen innsats som far. Han er heller ikke fremmed for at han har et medansvar, sier Juritzen.

– En slagen mann

Forlagssjefen har selv møtt Jens Breivik. Han beskriver ham som en varm og godslig bestefarsfigur, en stillfaren og reflektert mann, men samtidig en slagen mann, en som har fått mye juling.

– Hendelsen preger hans liv voldsomt. Det er ikke feil å si at livet hans er ødelagt. Han har blitt selve symbolet på han som sviktet, en offentlig dårlig far, sier Juritzen.

Han forteller at Jens Breivik synes det er vanskelig å være i Norge. Han bor i Frankrike og har bare vært en gang i hjemlandet siden terrorangrepene.

– Samtidig er han også veldig opptatt av at hans sorg er liten og uviktig i forhold til sorgen sønnen hans har påført alle de rammede. Dette er ikke en selvmedlidende bok, men en tøff selvransakelse, understreker Juritzen.

Avvist av forlagene

Jens Breivik sendte for et par år siden et utkast til manus til alle de store norske forlagene, men ingen ønsket den gangen å utgi det.

Juritzen understreker at boken som nå utgis, ikke har noe med det opprinnelige manuset å gjøre.

– Det opprinnelige manuset var noe vi ikke ønsket å utgi, men vi møtte Jens Breivik og mente det her lå et grunnlag for å utgi en helt annen type bok, sier Juritzen.

En foreløpig hemmelig «ghostwriter» har jobbet med Jens Breivik i et og et halvt år med boken, som ennå ikke er helt ferdig.

Har kontakt med sønnen

Juritzen bekrefter at det har vært kontakt mellom far og sønn den siste tiden, men han vil ikke gå nærmere inn på dette før boken kommer ut.

Juritzen sier han ikke vet om Anders Behring Breivik kjenner til at faren skriver på en bok, og sier han ikke vil bli gitt muligheten til å lese manuset før utgivelsen.

I fjor høst fikk Marit Christensens bok «Moren», som portretterte drapsmannens avdøde mor Wenche Behring Breivik, hard medfart, og Christensen ble beskyldt for flere etiske overtramp.

Juritzen sier forlaget har gjort betydelige juridiske, etiske og moralske overveielser i forkant av utgivelsen av «Min skyld?».

Om Jens Breivik selv stiller under lanseringen i oktober er foreløpig ikke bestemt.

Personvernpolicy