Vil ha med hele Norge på OL-kulturdugnad

KAMPKLAR: Venstres kulturbyråd i hovedstaden, Hallstein Bjercke, mener det ikke er for tidlig å starte maratonløpet, åtte år før den olympiske ilden eventuelt blir tent i Oslo. (Foto: NTB scanpix)
KAMPKLAR: Venstres kulturbyråd i hovedstaden, Hallstein Bjercke, mener det ikke er for tidlig å starte maratonløpet, åtte år før den olympiske ilden eventuelt blir tent i Oslo. (Foto: NTB scanpix)

Allerede nå bretter folkene bak OL til Oslo i 2022 opp ermene og inviterer hele Norge til en nasjonal kulturdugnad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstres kulturbyråd i hovedstaden, Hallstein Bjercke, mener det ikke er for tidlig å starte maratonløpet, åtte år før den olympiske ilden eventuelt blir tent i Oslo.

– Vi skal mobilisere til en nasjonal dugnad og få inn folk fra hele landet og fra alle kunst- og kultursjangere. Om vi skal gjøre en god jobb og vise fram landet vårt på den måten vi ønsker, må vi planlegge det godt, sa han til NTB tirsdag, samme dag som en av de ti workshopene for kulturprogrammet ble avholdt under filmfestivalen i Haugesund.

I løpet av august og september vil det være avholdt idédugnader i Oslo, Haugesund, Fredrikstad, Notodden, Tromsø, Hammerfest, Stiklestad, Bergen, Kristiansand og Hamar.

– Skal vi klare å få OL til Oslo og Norge, og skal vi få det OL vi vil ha, må det være et OL for hele landet. Kulturprogrammet må være et program som hele det norske kulturfeltet er med på å planlegge og forberede og ikke minst gjennomføre, sier Bjercke.

Oslo er utvalgt som olympisk kandidatby av IOK sammen med Beijing i Kina og Almaty i Kasakhstan.

Budsjett på 1,2 milliarder

I budsjettet er det satt av 1,2 milliarder kroner til seremonier og kultur. I denne summen ligger det 325 millioner kroner til seremoniene, 110 millioner til fakkelstafetten og 485 millioner til kulturprogrammet.

Han understreker at et OL uten kulturinnslag er utenkelig.

– Det har det alltid vært, og det er bare blitt større og større. Nå har vi for så vidt et nøkternt konsept og en nøktern søknad. Men 485 millioner til et kulturprogram er et anselig prosjekt.

Bjercke tror dette gir muligheten til å vise fram de nye talentene i norsk kulturliv.

– På samme måte som idrettsheltene våre skal kjempe om gull, skal kulturaktørene vise seg fram som dem som kan bli internasjonale stjerner i fremtiden. Hvor de er, vet vi ikke nå. Det er derfor vi går så bredt ut for å få alle med, sier han.

Les også: Siv Jensen advarer mot Oslo-OL

Ikke Lillehammer-kopi

I Oslo 2022 ser de på erfaringene fra mange tidligere OL og naturlig nok OL på Lillehammer.

– Det var definitivt vellykket, særlig hvis vi ser på hvordan hele det norske kulturlivet samlet seg rundt det. Men jeg tror nok at kulturuttrykket som ble vist fram der, er annerledes enn det vi vil vise fram i dag. Det har skjedd mye i norsk kulturliv siden 1994. Det er mer vitalt. Det blir nok mindre tusser og troll og mer nytt og moderne, tror byråden.

Når det er sagt, stiller de med helt blanke ark, og både by og bygd, profesjonelle og amatører er invitert.

– Nå skal vi kartlegge og vil ha kontakt med profesjonelle og frivillige innen alle sjangere. Etter det får vi et mye bedre bilde av hvem som vil være med, hvordan programmet skal ta form og hvem som bør delta fremover. Jeg blir forhåpentlig involvert i dette fram til OL i 2022, sier Hallstein Bjercke med et lunt smil.

Allerede nå er det nedsatt en rådgivende ressursgruppe med kunstnere.

Personvernpolicy