Oppvask etter dansk listeriautbrudd

Danske myndigheter iverksatte gransking etter at tolv personer er døde i Danmark etter å ha spist kjøttpålegg infisert med listeriabakterier. Foto: Nils Meilvang / NTB scanpix
Danske myndigheter iverksatte gransking etter at tolv personer er døde i Danmark etter å ha spist kjøttpålegg infisert med listeriabakterier. Foto: Nils Meilvang / NTB scanpix

Den danske landbruksministeren mener det skjedde alvorlige feil i Fødevarestyrelsens håndtering av listeria-utbruddet der 12 mennesker kan ha mistet livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landbruksminister Dan Jørgensen varslet søndag at det vil skje en gjennomgang av det som er skjedd. Dessuten er Fødevarestyrelsens beredskapssjef Kim Vandrup Sigsgaard blitt fratatt sitt ansvarsområde.

Den danske Fødevarestyrelsen, tilsvarende det norske Mattilsynet, får kritikk for at de ikke raskere har foretatt grundigere undersøkelser av virksomheten til Jørn A. Rullepølser som har vært hovedsmittekilden til utbruddet.

– Det har medført en større risiko at det ikke er reagert raskt nok, sa landbruksminister Jørgensen.

Tolv døde

Det ble iverksatt gransking 12. august etter at tolv personer døde i Danmark etter å ha spist kjøttpålegg infisert av listeriabakterier.

Kjøttprodukter fra Jørn A. Rullepølser ble også solgt og servert på DFDS-båtene mellom Oslo og København fra april.

Danske helsemyndigheter har ikke fastslått at de tolv dødsfallene kan knyttes direkte til listeriasmitte ettersom ofrene fra før hadde svekket helse som følge av andre sykdommer.

Tok lett på renhold

Direktør Palle Andersen ved Jørn A. Rullepølse tok lett på renholdet ved fabrikken da han ble intervjuet i fjor vår.

– Jeg garanterer ikke for rengjøringen og Fødevarestyrelsens regler er åndssvake, sa Andersen til avisen Metroexpress.

Bakgrunnen for intervjuet var avsløring av at bedriften da hadde produsert oksepølse som viste seg å inneholde svinekjøtt. Andersen avfeide kritikken som «vås».

– Uansett hva i helvete man gjør, så kan man ikke unngå at det kommer svinekjøtt i oksekjøtt. Fødevarestyrelsens regler er åndssvake, sa han.

På bakgrunn av slike uttalelser er det helt forståelig at det skjer feil og at folk er blitt dødelig syke av denne mannens produkter. Han svikter helt grelt ved ikke å garantere for renholdet, sa matvareekspert Orla Zinck til avisen.

Produksjonen stengt

Produksjonen ved Jørn A. Rullepølse er nå stengt og produsenten har måttet trekke 30 ulike typer kjøttpålegg fra markedet.

Produktene er solgt i matvarekjedene SuperBest og Eurospar, samt i enkelte Spar-butikker.

Personvernpolicy