Netanyahu: Israel må få klart svar om sikkerhet

Israels statsminister Benjamin Netanyahu under det ukentlige møtet for regjeringen i Jerusalem søndag. Foto: Emil Salman Pool / Reuters / NTB scanpix
Israels statsminister Benjamin Netanyahu under det ukentlige møtet for regjeringen i Jerusalem søndag. Foto: Emil Salman Pool / Reuters / NTB scanpix

Israel vil ikke gå med på en permanent våpenhvile med palestinerne, dersom ikke vårt sikkerhetsbehov blir møtt, sier statsminister Benjamin Netanyahu.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved midnatt natt til tirsdag utløper den fem dager lange våpenhvile mellom Israel og Hamas, og søndag returnerte de israelske og palestinske utsendingene til Kairo i Egypt for å gjenoppta samtalene om en permanent våpenhvile.

– Den israelske delegasjonen i Kairo opererer med et veldig klart mandat om å stå fast på Israels sikkerhetsbehov, sa Netanyahu under et ukentlig møte med sin regjering i Jerusalem.

– Bare dersom det kommer et klart svar på Israels sikkerhetsbehov, vil vi gå med på en felles forståelse, sa Netanyahu, mens den israelske delegasjonen var på vei tilbake til Kairo.

Forhandlingene skjer under ledelse av egyptiske meglere som har som mål å stanse fem uker med fiendtligheter, som har drept mer enn 2.000 mennesker.

Begge parter sa imidlertid at det fortsatt er stor avstand før en permanent avtale kan inngås.

Les også: Ny våpenhvile holder etter usikker start på Gazastripen

Blokade

Hamas, som kontrollerer Gazastripen, vil at den israelske og egyptiske blokaden av Gazastripen oppheves og at det etableres en havneby og en lufthavn der.

Israel, som lanserte sin offensiv den 8. juli etter en rekke rakettangrep fra Hamas inn i Israel, har vist liten interesse til å gjøre omfattende innrømmelser. Israelerne har satt som betingelse at militante opprørere på Gazastripen avvæpnes før det kan tilrettelegges for gjenoppbygging i den ramponerte enklaven. Men palestinerne har avvist ethvert krav om å avvæpne Gaza

Netanyahu sier at Hamas ikke burde undervurdere Israels vilje til å kjempe videre.

– Dersom Hamas-bevegelsen tror at den gjennom fortsatt jevnlig beskytning vil få oss til å gjøre innrømmelser, tar den feil. For så lenge freden ikke kommer tilbake, vil Hamas fortsette å møte veldig tøffe angrep, sier Netanyahu.

Bred støtte

Offensiven på Gazastripen har hatt bred støtte i befolkningen i Israel, hvor Hamas' rakettangrep inn i landet har forstyrret hverdagslivet, men gjort liten skade og krevd få menneskelige tap. Mange av rakettene har også blitt skutt ned av Israels antirakettsystem.

– Den eneste måten å oppnå sikkerhet på, er å gi sikkerhet til palestinerne først, heve blokadene og å gå med på deres krav, sier talsmann for Hamas, Sabi Abu Zuhri som kommentar til Netanyahus uttalelser.

– Israel må akseptere kravene til det palestinske folk eller stå overfor en lang krig, skrev Hamas' sjef for utenrikssaker, Osama Hamdan, på sin Facebook-side lørdag.

Izzat el-Reshiq, som er Hamas' forhandler i Kairo, skrev på Twitter at tilbakelevering av «motstandsvåpen» ikke var tema for diskusjon.

Har gitt få detaljer

Egypt, som megler mellom partene i konflikten, og som i likhet med Israel ser på Hamas' som en sikkerhetstrussel, har gitt få detaljer om progresjonen i samtalene.

– Per nå har ikke Israel gått med på noen av forslagene, sa en israelsk tjenestemann som ville være anonym.

Den USA-støttede palestinske presidenten Mahmoud Abbas, som er en del av den palestinske delegasjonen til Kairo sa i en uttalelse at deres «største prioritet nå er å stoppe kampene, blodsutgytelsen og ødeleggelsene på Gazastripen».

Lederen av den palestinske delegasjonen Azzam al-Ahmed sa lørdag at de hadde stort håp om å komme i havn med en permanent våpenhvile.

Fordrevet

Ifølge FN er 425.000 mennesker på Gazastripen fordrevet som følge av konflikten. Det palestinske helsedepartementet har talt 1.980 drepte palestinere, de fleste av dem sivile. På israelsk side har 64 soldater og tre sivile blitt drept. (©NTB)

Personvernpolicy