350 nye politistillinger i 2014 – 620 har fått vitnemålRegjeringen ga ferske politifolk jobbgaranti

GA GARANTI: Regjeringen og justisminister Anders Anundsen (Frp) har gitt skriftlig garanti om at samtlige med bestått eksamen skal ha jobb innen utgangen av året - men hverken departementet eller Politidirektoratet vil gjenta garantien nå. Politiets Fellesforbund studentlag oppfordrer statsråden til å være ærlig om tallene. Her er nestleder Thomas Tveit (til venstre), som traff Anundsen under Arendalsuka. Foto: Gry Jorunn Holmen, Politiets Fellesforbund
GA GARANTI: Regjeringen og justisminister Anders Anundsen (Frp) har gitt skriftlig garanti om at samtlige med bestått eksamen skal ha jobb innen utgangen av året - men hverken departementet eller Politidirektoratet vil gjenta garantien nå. Politiets Fellesforbund studentlag oppfordrer statsråden til å være ærlig om tallene. Her er nestleder Thomas Tveit (til venstre), som traff Anundsen under Arendalsuka. Foto: Gry Jorunn Holmen, Politiets Fellesforbund
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen garanterte skriftlig at alle med bestått eksamen fra Politihøgskolen denne våren skal få jobb innen utgangen av 2014. – Jeg er skeptisk, sier nyutdannede Thomas Tveit.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tallene fra Politidirektoratet

Tall pr. 30.juni 2014 viser følgende:

* 2014-kullet: 620 har bestått eksamen fra Politihøgskolen. Av disse har 400 jobb i politiet. 49 er fast ansatt (dette inkluderer 296 sommervikariater med varighet 1. september).

* 2013-kullet: 673 har bestått eksamen. Av disse har 636 jobb i politiet. 383 er fast ansatt (ifølge PF inkluderer dette også deltidsstillinger)

Nøkkeltall - studenter og stillinger for 2013

Dette er tallene som POD legger til grunn for nyutdannede og stillinger i politiet:

Opptak PHS: 720, Forventet tilgjengelig fra PHS: 680

Det forventes at 5- 6 % faller fra underveis. Noen slutter i studietiden. Noen fullfører ikke alle eksamener og noen består alle eksamener, men begynner aldri å jobbe i politiet.

Naturlig avgang 2013: 315

Av disse gikk 228 av med pensjon. 87 sluttet av andre årsaker.

Når det gjelder erstatning for avgang pensjon og annen naturlig avgang vil det her bli en forskyvning mellom kullene. 2013-kullet må dekke opp for naturlig avgang fra sommeren 2013 til sommeren 2014 til nytt kull uteksamineres, opplyser HR-direktør Karin Aslaksen.

- Tar vi forventet tilgjengelig fra PHS og trekker fra tallene for naturlig avgang (680 – 330) så står vi igjen med ca 350 studenter som skal ha jobb.

Det ble opprettet/bevilget midler til 350 nye stillinger i 2013 i politidistrikt, særorgan og PST. Pr. 31.12.2013 hadde vi økt med 298 politiårsverk i politidistrikt og særorgan. I tillegg hadde PST økt med 21 politiårsverk. Også i 2014 er politiet tilført 350 nye stillinger.

Kilde: Politidirektoratet

Nestlederen i studentlaget til Politiets Fellesforbund møtte forleden justisminister Anders Anundsen (Frp) i Arendal. Tveit sa at han var bekymret fordi så mange av de 620 ferske politifolkene med vitnemål fra juni etter 1. september står uten jobb.

Både i regjeringens politiske plattform og i tildelingsbrevet fra Justisdepartementet til Politidirektoratet (POD), forsikres det om at nyutdannede skal få jobb.

«Regjeringen har gjennom statsbudsjettet for 2014 lagt grunnlaget for at POD skal:

Styrke grunnbemanningen i norsk politi. Alle som har bestått eksamen fra Politihøgskolen skal tilbys jobb så raskt som mulig og i løpet av 2014.», står det i tildelingsbrevet til POD.

Mens det i regjeringens politiske plattform står: «Regjeringens målsetting er to politifolk pr 1 000 innbyggere innen 2020. (…) Det vil derfor bli innført en garanti for at antallet nye og ledige stillinger i politiet øker tilsvarende antallet studenter som består Politihøgskolen inntil målet er nådd.».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Over 400 ferske politifolk uten jobb

– 350 nye stillinger

POD opplyser til ABC Nyheter at det er opprettet 350 nye politistillinger i 2014.

Disse er fordelt i distriktene – men ikke alle er lyst ut. De øvrige stillingene kommer gjennom det som kalles «naturlige avganger».

Thomas Tveit sier han ikke tror på tallene.

– Jeg tror det ikke før jeg ser det. Det er mange som går av med pensjon, men så velger politidistriktene ikke å ansette. I stedet sparer de pengene for å kjøpe nytt utstyr. Det er alt mulig av hva de har behov for, fra verneutstyr til våpen og batonger og uniformer, sier Tveit til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kjøper du ikke garantien?

– Jeg kjøper den hvis de kommer med noe mer. Men frem til det er jeg skeptisk. I fjor var det 136 fra 2013-kullet uten jobb ved årsskiftet. Jeg tror tallet blir høyere ved kommende årsskifte hvis ikke de gjør noe snart, sier Thomas Tveit.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 136 politistudenter utdannet til ledighet

Sommerjobb naturlig

HR-direktør Karin Aslaksen i POD sier:

– Målet er at alle som har bestått eksamen fra Politihøgskolen skal tilbys jobb i politiet så raskt som mulig. Erfaringsmessig har 94 prosent av de studentene som har bestått eksamen jobb i etaten innen ett år etter avgangsåret. Ser vi på kullet som gikk ut våren 2013, så var 94,5 prosent av studentene som besto i jobb i politiet pr. 30. juni 2014, sier Karin Aslaksen til ABC Nyheter, og understreker:

– Nyutdannede må påregne midlertidige stillinger i starten av yrkeskarrieren. Det er naturlig at mange studenter som uteksamineres på våren får sommerjobb som første ansettelse i politiet.

Men hverken POD eller Justisdepartementet vil garantere jobb innen årsskiftet, slik det gjøres i statsbudsjettet.

– Opptaket til Politihøgskolen er økt til 720 studenter – fra 432 i 2007. Det rekordhøye opptaket videreføres. I hvert eneste budsjett de siste årene er det lagt inn ekstra lønnsmidler som gjør det mulig å ansette nyutdannede, sier senior kommunikasjonsrådgiver Trond Øvstedal i Justisdepartementet til ABC Nyheter, og tilføyer:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke slik at en ledig politijobb venter på deg idet du mottar eksamenspapirene. De nyutdannede skal fylle stillingene som blir ledige etter hvert som polititjenestemenn går av med pensjon i løpet av året. Erfaringsmessig får likevel cirka 95 prosent av de som uteksamineres jobb i politietaten, men nyutdannede må være villig til å flytte på seg. Ikke alle får jobb i storbyene, sier Øvstedal.

Les også: Jan Bøhler (Ap): – Regjeringen får døra midt i fleisen

– Kompetansen er ferskvare

Leder i PF-studentene, Michael Næss Kristiansen, sier mange føler seg lurt. Kunnskapen de tilegner seg på PHS er «ferskvare», som må vedlikeholdes.

– Vi var håpefulle til den nye justisministeren i fjor. Men så ser vi at det nærmer seg jul, og at flere står uten jobb, sier Kristiansen, og kommer med følgende oppfordring til statsråden:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker at Anundsen viser handlekraft, eller såpass ærlighet at han kommer med en reell statusrapport på hvordan det vil bli fremover. Mange sitter og følger med på politijobb hver dag, men ser ikke helt stillingene som er lovet. Vi lurer på hvor mange som er i jobb 1. januar 2015.

89 nye stillinger i Oslo

Landets største politidistrikt, Oslo, har fått tilført 67 nye såkalte grunnstillinger, Politibetjent 1. Alle er faste.

– De er ansatt, og alle er fra 2014-kullet. Det var 629 søkere – det vil si neste hele kullet, sier avdelingsdirektør for HR, Grethe Holberg Larsen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var søkere fra tidligere kull også, men de trakk seg, trolig fordi de fikk andre stillinger. I tillegg har Oslo tilsatt 17 i engasjement ut året. De er øremerket regjeringens innsats for å få personer med ulovlig opphold ut av Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og så kan det hende at det blir flere utlysninger utover høsten for folk som slutter eller går ut i permisjon. Men det er ikke nye stillinger, det er erstatninger, presiserer Grethe Holberg Larsen.

Det er ingen automatikk i at de nye grunnstillingene går til 2014-kullet. Hordaland Politidistrikt ble tildelt 26 nye stillinger, som er besatt av politifolk fra både 2012,-13,- og -14-kullet.

– Vi var veldig fornøyd med søkermassen. Det var over 200 totalt, men mange søkte stillinger i flere driftsenheter – både hovedbølet i Bergen sentrum og i distriktene. I år var det ikke så stor forskjell på by og land i antall søkere. Alle vil ikke til byen, der flere av stillingene var i etterforskning, opplyser personalsjef Linda Endresen Birkeland i Hordaland Politidistrikt til ABC Nyheter.

Østfold politidistrikt fikk tildelt 26 nye stillinger, og ansatte grunnet etterslep fra i fjor 40 politifolk før sommeren.

Mandag skal justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) ha møte med ledelsen i Politidirektoratet.