– Kvotering har skapt flere kvinnelige toppledere

Kvoteringsloven har gitt flere norske kvinner lederstillinger. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Kvoteringsloven har gitt flere norske kvinner lederstillinger. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Kvoteringsloven gjorde at allmennaksjeselskaper (ASA) måte øke andelen kvinner i styrene. Det har blant annet resultert i flere kvinnelige toppledere, viser forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Internasjonale forskere fra universiteter i Chicago, Texas og Los Angeles har sammen med førsteamanuensis Sissel Jensen ved Norges Handelshøyskole studert effekten som kvoteringsloven har hatt for likestilling i norsk næringsliv.

– Vårt arbeid viser at andelen kvinner i toppledelsen i ASA-bedriftene er så mye som doblet som følge av reformen, sier Jensen til Aftenposten.

Begrepet toppledelse er i denne sammenheng definert som de fem best betalte i ASA-selskaper. At andelen kvinner blant de best betalte har økt, er en direkte effekt av reformen og ikke en tilfeldig sammenheng, påpeker Jensen.

Hun tror reformen har bidratt til flere kvinnelige toppsjefer gjennom at styrene har stor innflytelse på hvem som blir ansatt i ledelsen.

– Våre funn er i tråd med en antakelse om at kvinnelige styremedlemmer i større grad vil foreslå og støtte forslag om å ansette kvinner, sier Jensen. Hun tror også det er mulig at kvinnelige styremedlemmer legger forholdene bedre til rette for kvinnelige ansatte, for eksempel ved å gi kvinner med barn større fleksibilitet.

Personvernpolicy