Klinikk fant forstadier til kreft hos hver tredje pasient

UNDERSØKELSER: Klinikken startet tarmundersøkelser av folk over 50 år våren 2012. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
UNDERSØKELSER: Klinikken startet tarmundersøkelser av folk over 50 år våren 2012. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

En privat klinikk i Oslo fant forstadier til kreftsvulst hos 79 av de 234 pasientene som er undersøkt siden våren 2012. Metoden er grundigere enn det som offentlige sykehus kan tilby, hevder klinikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Volvat Medicinske Senter i Oslo som på forespørsel fra Aftenposten har foretatt en gjennomgang av funnene.

– Hos 79 pasienter, en tredel, fant vi forstadier til kreftsvulst, sier avdelingsleder Unni Ellefsen Gisletun ved medisinsk avdeling.

Klinikken startet tarmundersøkelser av folk over 50 år våren 2012. Siden da har 234 pasienter blitt screenet. Volvat benytter koloskopi som metode for å undersøke hele tykktarmen. Det er grundigere enn metoden som brukes ved offentlige sykehus, ifølge klinikken.

– Hos 25 av de 79 pasientene ville vi ikke oppdaget forstadiene til kreft hvis vi hadde brukt den noe mindre omfattende undersøkelsen, sier Gisletun.

Norges største private klinikk, Aleris, har på ett år hatt stor økning i antall pasienter som undersøkes for mage- og tarmkreft. I første halvår i år lot 928 seg undersøke. I årets første halvår var tallet 1.787.

– Mange av disse kommer uten å ha symptomer, men referer til at andre land har screeningprogrammer, eller at de har en mor eller far som har hatt tarmkreft, sier administrerende direktør Grethe Aasved.

Overlege og professor Helge L. Waldum ved medisinsk klinikk ved St. Olavs hospital er enig med Gisletun i at screening bør omfatte hele tarmen og ikke bare nedre del.

Personvernpolicy