Stadig flere politistudenter. Men:Over 400 ferske politifolk uten jobb

POLITIHØGSKOLEN: Justisminister Anders Anundsen (Frp) skal ikke være tilfreds med at så mange nyutdannede politifolk ikke har fått jobb. – Vi vil be Politidirektoratet følge situasjonen nøye i tiden fremover, uttaler hans statssekretær i justisdepartementet, Vidar Bræin-Karlsen. foto: NTB/Scanpix
POLITIHØGSKOLEN: Justisminister Anders Anundsen (Frp) skal ikke være tilfreds med at så mange nyutdannede politifolk ikke har fått jobb. – Vi vil be Politidirektoratet følge situasjonen nøye i tiden fremover, uttaler hans statssekretær i justisdepartementet, Vidar Bræin-Karlsen. foto: NTB/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et skrikende behov til tross: Bare én av fem nyutdannede politifolk har fått fast jobb i etaten snaue to måneder etter at de gikk ut av Politihøgskolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil be Politidirektoratet følge situasjonen nøye i tiden fremover, uttaler statssekretær i Justisdepartementet, Vidar Bræin-Karlsen, til ABC Nyheter.

I juni mottok 620 stolte politistudenter vitnemålet sitt på en høytidelig seremoni i Oslo Rådhus, der justisminister Anders Anundsen (Frp) skrøt av kullet i sin tale.

Åtte uker senere fremstår utsiktene til jobb i politiet svært usikre for det store flertallet av dem, viser tall ABC Nyheter har fått fra Politiets Fellesforbunds studentlag:

Bare 133 av de 620 har fått fast jobb i politiet.

296 har såkalte sommervikariater, som går ut 1. september. 41 av disse har nylig rapportert inn at de har fått forlenget vikariat.

Les også: 136 politistudenter utdannet til ledighet

378 søkte på en stilling

– Det er bekymringsfullt. Over 400 fra årets kull står uten jobb i politiet fra 1. september, sier Michael Næss Kristiansen, leder for PF-studentene, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at det er hard kamp om de få, ledige jobbene. På en betjentstilling ved Majorstua politistasjon i Oslo var det 378 søkere. 41 ble kalt inn på intervju. De øvrige fikk brev med «lykke til videre».

Politidirektoratet fremstiller det litt annerledes. Sist uke oppga de på politi.no at 400 fra årets kull hadde fått jobb i etaten ved utgangen av juni.

Men de unnlot å presisere at de fleste av jobbene var kortidsvikariater. I dag har ingen i POD hatt anledning til å utdype eller kommentere tallene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv med 400 i jobb, er det godt over 200 som ikke har fått jobb, kommenterer Michael Næss Kristiansen.

Ifølge Kristiansen og kollega Thomas Tveit i PF er de nyutdannede studentene frustrerte. Fortsatt er det 46 fra 2013-kullet som aktivt søker politijobb.

– De fleste fra 2013-kullet har fått jobb, men det er vikariater og deltidsstillinger. Det er fristende å sitere litt fritt etter LO-leder Gerd Kristiansen: Deltidsstillinger gir ikke fast jobb, det gir mer deltidsstillinger på lang sikt, sier Michael Kristiansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Må drive skytetrening på fritiden

– Skal øke antallet stillinger

Uken etter at han tiltrådte som justisminister i fjor, uttalte Anders Anundsen til Politiforum:

– Vi skal øke antallet politistillinger tilsvarende antallet som går ut av Politihøgskolen.

I dag møtte han PFs nestleder Thomas Tveit under Arendalsuka. Anundsen skal ha blitt overrasket, og gitt uttrykk for at han ikke liker ståa.

– Anundsen var ikke klar over antallet arbeidssøkende, men sa klart i fra om at han ikke var fornøyd med tallene. Han uttrykte forståelse for vår situasjon, og sa han skulle ta det videre når han skal i møte med Politidirektoratet neste uke. Jeg skal sende ham tallene i morgen, sier Thomas Tveit til ABC Nyheter.

Les også: Gjørv tok politiet i skole på nytt

– Sterkere krav fra regjeringen

Statssekretær Vidar Bræin-Karlsen i Justisdepartementet sier til ABC Nyheter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen har tatt en rekke grep for å sikre at nyutdannede kommer ut i jobb i politiet. Politidistriktene har nå et sterkere krav på seg til å ansette i ledige stillinger enn tidligere. Blant annet blir politidistriktene målt på at de har en økning i antall politiårsverk som samsvarer med antall nye årsverk de fikk tildelt i budsjettet. Vi vil be Politidirektoratet følge situasjonen nøye i tiden fremover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tveit sier det er et ekstremt behov for politi, det så man under terrortrusselen nylig. Det står bare på pengene.

– Samfunnet vil ha oss. Politidistriktene vil ha oss. Det er bare penger som trengs for å kunne ansette oss.

– Hvordan kan man løse det?

– Bevilge nok penger til å få de 400-500 i jobb. Det er 200 millioner kroner årlig om man regner med at hver stilling koster 500 000 kroner, sier Thomas Tveit, mens Michael Kristiansen uttaler:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da håper jeg det nå fokuseres på å få politi ut i jobb. Tilstedeværelse og et handlekraftig politi gir trygghet. Terrortrusselen nylig nettopp viste at det hadde positiv effekt mot kriminaliteten.

Lyspunktet Østfold

Et flertall av de ferske politifolkene i fast stilling har fått jobb i Østfold – der de har ansatt rekordmange i 2014: 40 av de totalt 401 politistillingene i distriktet er nye.

Administrasjonssjef Erik Ulfeng Hansen i Østfold Politidistrikt forklarer at årsaken er en politisk beslutning for å få nye studenter i jobb.

– Vi fikk 25 nye stillinger vi skulle ansette i innen 1. juli. I tillegg hadde vi et etterslep fra 2013 med avganger i 2014, så vi ansatte faktisk 40 stykker, sier Erik Ulfeng Hansen til ABC Nyheter.

Han skrev kunngjøringsteksten i februar, og lot den står lenge for å få med 2014-kullet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ansettelsesprosessen var en enorm jobb med 285 søkere. Samtidig har det vært nødvendig å balansere kapasiteten på de forskjellige fagområdene, og vi har vært nødt til å ansette flere jurister midlertidig for å få unna resultatene av hva de nye politifolkene har «produsert», sier administrasjonssjefen, og legger til:

– Det har aldri vært problematisk å ta imot så mange studenter på en gang. Det er bare gledelig, vi har bruk for hver eneste kropp, sier Erik Ulfeng Hansen – som har enda flere ledige stillinger.

Av de totalt 19 ledige politijobbene i Norge per dags dato, er ti i Østfold.

– Men der henvender vi oss til flere enn nyutdannede, presiserer Ulfeng Hansen.

Det treårige bachelorstudiet ved Politihøgskolen i Oslo er det fjerde mest populære i Norge målt etter hvor mange som har det som førstevalg, ifølge oversikten fra Samordna opptak.