Nye angrep mot Nord-Irak

HANDLER: President Barack Obama og USA er igjen involvert militært i et annet land. (FOTO: REUTERS/Larry Downing / NTB Scanpix)
HANDLER: President Barack Obama og USA er igjen involvert militært i et annet land. (FOTO: REUTERS/Larry Downing / NTB Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske fly har gjennomført luftangrep mot ISIL i Nord-Irak, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SISTE: Amerikanske fly har gjennomført ytterligere to luftangrep mot ISIL i Nord-Irak, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon.

Fredagens andre runde med angrep inkluderer et droneangrep mot ISILs artilleri og et jagerflyangrep mot en ISIL-kolonne nær byen Arbil, ifølge Pentagon.

45 drept

CNN melder at 45 ISIL-krigere er drept og 60 såret i luftangrepene. Kanalen siterer et statlig nyhetsbyrå på opplysningene.

Bakgrunn: – Obama vurderer luftangrep mot ISIL

Britene holder seg unna

Det britiske luftforsvaret vil bistå amerikanerne i det humanitære arbeidet i Nord-Irak, men vil ikke delta i militære luftangrep, ifølge forsvarsminister Michael Fallon.

Det britiske kriseteamet COBRA møttes fredag morgen og besluttet at britene vil bistå det humanitære arbeidet i Nord-Irak, i tillegg til å slippe egne pakker med nødhjelp over området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil støtte USA i de humanitære operasjonene som startet torsdag. Vi tilbyr teknisk assistanse som overvåking. I tillegg vil vi tilby vår egen humanitære assistanse i løpet av de neste dagene, som støtter det amerikanske initiativet. Vi vil spesielt forsøke å hjelpe dem som er fanget på fjellet, sa Fallon, og viste til de 50.000 flyktningene som skal være fanget på Sinjar-fjellet nord i Irak etter å ha flyktet fra ekstremistene i Den islamske staten (ISIL).

200-kilos bomber

Angrepet rammet artilleri som har blitt brukt av opprørerne mot kurdiske styrker ved den kurdiske provinshovedstaden Erbil. Amerikanske F/A-18-fly slapp bomber på over 200 kilo, opplyser Pentagons talsmann John Kirby.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Barack Obama har åpnet for luftangrep mot opprørerne, blant annet for å beskytte amerikanere i Erbil. Byen huser både amerikanske militærrådgivere og diplomater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Begrenset militæraksjon

USA har allerede sendt flere hundre militærrådgivere til Irak, men Washington har fram til fredagens angrep vært skeptisk til en militær inngripen.

– Vi ser en endring. Det er en forskjell på å sende militærrådgivere og det å angripe militært fra luften. Men det er tydelig at Obama ikke har ambisjoner om å gå etter opprørere i hele Irak. Det er en krig han ikke ønsker, sa forsker Kjetil Selvik ved Christian Michelsens institutt til NTB fredag formiddag.

ISIL, som nå kaller seg Den islamske staten (IS), har tatt kontroll over store områder i både Syria og Irak. De siste dagene har rundt 50.000 mennesker, blant dem medlemmer av den religiøse minoriteten yezidiene, søkt tilflukt i fjellene utenfor byen Sinjar i Nord-Irak, som følge av opprørsgruppens brutale frammarsj.

I tillegg til å beskytte amerikanere i Irak, vil USA gjennomføre luftangrep for å stanse det Obama kaller «et mulig folkemord».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Begrenset amerikansk militæraksjon mot ISIL

Kurderne presses tilbake

– I dag handler det utelukkende om en begrenset operasjon for å beskytte minoriteter. Men om det faktisk skjer, vil tiden vise. Hvis man først går inn militært, har man brutt en barriere, sa Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute til NTB fredag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste tiden har ISIL tatt over områder som tidligere har vært kontrollert av de kurdiske peshmerga-styrkene, blant annet byen Sinjar, som flere tusen mennesker har flyktet fra.

– Når den irakiske hæren trakk seg tilbake, fikk kurderne kontroll over større områder enn tidligere. Styrkene deres er derfor spredd utover et stort område, noe som har gjort dem sårbare, mener Selvik.

I tillegg til Sinjar har ISIL nå kontroll over flere andre byer i Nord-Irak, blant dem millionbyen Mosul. ISIL har også kontroll over byen Fallujah sør i landet, som ligger rundt 65 kilometer vest for Bagdad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man trodde ISIL ville konsentrere seg om Sør-Irak, om områdene rundt Bagdad. Men ISIL har utvidet fronten nord i landet, noe som overrasket kurderne sier Selvik.

Politisk prosess i stampe

I sommer har Iraks sjiamuslimske statsminister Nuri al-Maliki gjentatte ganger bedt om amerikansk militær inngripen for å stoppe ISILs frammarsj. Det har Obama ikke ønsket. Han har stilt krav til den politiske prosessen i landet og legger press på Maliki til å danne en samlingsregjering med sjiaer, sunnier og kurdere – som man håper kan legge grunnlag for varig politisk stabilitet.

– Nå trekker Obama en militær linje for å beskytte Erbil, amerikanere i landet og sivile. Men han ønsker ikke å kaste seg inn i krigen – han ønsker fortsatt å presse Bagdad til å danne en samlingsregjering, eventuelt presse fram Malikis avgang. Dessverre har den politiske prosessen stått i stampe i hele sommer, til tross for alvoret i situasjonen, mener Selvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spesielt ansvar

I tillegg til flyangrep, har Obama godkjent flyslipp av nødhjelp i Irak. Flere flydropp er allerede blitt gjennomført i fjellområdene utenfor Sinjar, både torsdag og fredag.

Storbritannia hilste fredag velkommen USAs beslutning om å slå til mot ISIL, men en talsmann for statsministernes kontor sier Storbritannia ikke har noen planer om en militær intervensjon.

Britene gikk i 2003 inn i Irak sammen med amerikanerne.