Liten oppslutning om boikott av Israel

Til tross for jevnlige oppfordringer til boikott av israelske produkter de siste årene har importen fra israel økt jevn og trutt siden 2009. Her fra en demonstrasjon foran Stortinget i Oslo sist mandag.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Til tross for jevnlige oppfordringer til boikott av israelske produkter de siste årene har importen fra israel økt jevn og trutt siden 2009. Her fra en demonstrasjon foran Stortinget i Oslo sist mandag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at flere organisasjoner i lang tid har kommet med oppfordringer om boikott av Israel, så har importen av varer fra landet økt de siste årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere organisasjoner har de senere årene gått inn for økonomisk boikott av Israel, men tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det i fjor ble importert varer fra Israel for 806 millioner kroner. Etter et fall i 2009 har importen økt jevnt og trutt, skriver Vårt Land.

– Boikott virker, men nordmenn flest vil ikke boikotte Israel. Tidligere boikottaksjoner i Norge har hatt liten effekt, sier rektor Trond Blindheim ved Markedshøgskolen.

Han mener det vil bli vanskelig å gjennomføre en generell boikott av israelske produkter og peker blant annet på at både datamaskiner og mobiltelefoner inneholder deler produsert i Israel. Han ser ikke for seg av folk skrur av PC-er og legger fra seg mobilen av den grunn.

Leder i Palestinakomiteen, Kathrine Jensen, sier til avisen at de oppfordrer til boikott fordi de anser Israel som en okkupasjonsmakt som ikke tar hensyn til folkeretten.

– Grunnen til at vi oppfordrer til boikott av akkurat Israel, er fordi vi ser at det kan ha en effekt, hevder hun.