Eksperter: – Begrenset amerikansk militæraksjon mot ISIL

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA åpner for luftangrep mot opprørsgruppen ISIL i Irak, men en eventuell militæraksjon vil bli begrenset, mener Midtøsten-eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SISTE: De amerikanske angrepene rammet ISIL-opprørere ved den kurdiske provinshovedstaden Erbil.

Erbil huser amerikanske militærrådgivere og diplomater.

USAs president Barack Obama åpnet natt til fredag for luftangrep mot opprørerne, blant annet for å beskytte amerikanere i Erbil.

– Det handler om å hjelpe de flere tusen kvinner og barn som er fanget i fjellene, sier Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute til NTB.

ISIL, som nå kaller seg Den islamske staten (IS), har tatt kontroll over store områder i både Syria og Nord-Irak. De siste dagene har rundt 50.000 mennesker, blant dem medlemmer av den religiøse minoriteten yezidiene, søkt tilflukt i fjellene utenfor byen Sinjar i Irak, som følge av opprørsgruppens brutale frammarsj i området.

Les også: – Obama vurderer luftangrep mot ISIL

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En krig man ikke ønsker

Det var på en pressekonferanse natt til fredag USAs president Barack Obama åpnet for luftangrep mot opprørerne. USA har allerede sendt flere hundre militærrådgivere til Irak, men Washington har til nå vært skeptisk til en militær inngripen.

– Vi ser en endring. Det er en forskjell på å sende militærrådgivere og det å angripe militært fra luften. Men det er tydelig at Obama ikke har ambisjoner om å gå etter opprørere i hele Irak. Det er en krig han ikke ønsker, sier forsker Kjetil Selvik ved Christian Michelsens institutt til NTB.

– I dag handler det utelukkende om en begrenset operasjon for å beskytte minoriteter. Men om det faktisk skjer, vil tiden vise. Hvis man først går inn militært, har man brutt en barriere, mener Hellestveit.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kurderne presses tilbake

Den siste tiden har ISIL tatt over områder som tidligere har vært kontrollert av de kurdiske peshmerga-styrkene, blant annet byen Sinjar, som flere tusen mennesker har flyktet fra. Opprørene truer nå også byen Erbil i Nord-Irak, som huser amerikanske militærrådgivere og diplomater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når den irakiske hæren trakk seg tilbake, fikk kurderne kontroll over større områder enn tidligere. Styrkene deres er derfor spredd utover et stort område, noe som har gjort dem sårbare, sier Selvik.

I tillegg til Sinjar har ISIL nå kontroll over flere andre byer i Nord-Irak, blant dem millionbyen Mosul. ISIL har også kontroll over byen Fallujah sør i landet, som ligger rundt 65 kilometer vest for Bagdad.

– Man trodde ISIL ville konsentrere seg om Sør-Irak, om områdene rundt Bagdad. Men ISIL har utvidet fronten nord i landet, noe som overrasket kurderne sier Selvik.

Politisk prosess i stampe

I sommer har Iraks sjiamuslimske statsminister Nuri al-Maliki gjentatte ganger bedt om amerikansk militær inngripen for å stoppe ISILs frammarsj. Det har Obama ikke ønsket. Han har stilt krav til den politiske prosessen i landet og legger press på Maliki til å danne en samlingsregjering med sjiaer, sunnier og kurdere – som man håper kan legge grunnlag for varig politisk stabilitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå trekker Obama en militær linje for å beskytte Erbil, amerikanere i landet og sivile. Men han ønsker ikke å kaste seg inn i krigen – han ønsker fortsatt å presse Bagdad til å danne en samlingsregjering, eventuelt presse fram Malikis avgang. Dessverre har den politiske prosessen stått i stampe i hele sommer, til tross for alvoret i situasjonen, sier Selvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spesielt ansvar

I tillegg til at Obama åpner for flyangrep, har han godkjent flyslipp av nødhjelp i Irak. Flere flydropp er allerede blitt gjennomført i fjellområdene utenfor Sinjar, både torsdag og fredag.

– Etter at de trakk seg ut av landet i 2011, føler amerikanerne et spesielt ansvar for Irak, men også for den konkrete situasjonen som nå har oppstått, sier Hellestveit.

Storbritannia hilser velkommen det amerikanske utspillet om å slå til mot ISIL, men en talsmann for statsministernes kontor i Downing Street sier Storbritannia ikke har noen planer om en militær intervensjon.

Britene gikk i 2003 inn i Irak sammen med amerikanerne.