Europas første ebolasmittede på sykehus i Spania

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den spanske misjonæren som ble smittet av ebola i Liberia, ankom torsdag landets hovedstad Madrid i et spansk militærfly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

75 år gamle Miguel Pajares jobbet som prest ved et sykehus i Liberia da han ble smittet. Også en spansk nonne som jobbet med ham på sykehuset var med i flyet, men hun er trolig ikke smittet.

De to ble fløyet i et militært utrustet Airbus 310-fly med isolasjonstelt om bord. Flyet landet på den militære flyplassen Torrejon i Madrid i åttetiden torsdag morgen. De ble videre fraktet til sykehuset Carlos III i byen, som er spesialisert på tropiske sykdommer, ifølge en fotograf i nyhetsbyrået AFP.

Alternativ behandling

Presten er den første europeiske ebola-smittede, men to amerikanere er også smittet under hjelpearbeid i Vest-Afrika. Amerikanerne har blitt behandlet for virussykdommen med den eksperimentelle medisinske behandlingen ZMapp, og har opplevd en bedring.

Behandlingen består av en type proteiner som blir produsert i bioteknologiske tobakksplanter, og er svært vanskelig å produsere i stor skala.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

ZMapp og to andre eksperimentelle medisiner, blir av eksperter trukket fram som de ledende behandlingsmetodene mot viruset, men disse er foreløpig kun testet på en håndfull mennesker – og aper.

Etter at flere internasjonale eksperter gikk ut og oppfordret Verdens helseorganisasjon (WHO) om å tillate eksperimentell medisin, har organisasjonen samlet en gruppe eksperter til et møte neste uke for å vurdere eksperimentelle behandlinger.

Obama: Ikke testet

USAs president Barack Obama mener det er for tidlig å sende ny ebolamedisin til Afrika, ettersom det foreløpig ikke foreligger nok informasjon om virkningene av denne og andre eksperimentelle behandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidenten vil ikke tillate omfattende bruk av nye ebolamedisiner som ikke er testet skikkelig på mennesker.

– De rammede landene er de første til å innrømme at det offentlige helsevesenet har blitt overveldet, og ikke har klart å identifisere og isolere tilfeller raskt nok, sa Obama torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unntakstilstand

Ebolaepidemien truer Liberias overlevelse som stat, advarer president Ellen Johnson Sirleaf. Hun har nå innført unntakstilstand på 90 dager for å bekjempe sykdommen.

– Regjeringen og folket i Liberia er avhengig av ekstraordinære tiltak for å sikre vår stats overlevelse og beskyttelse av innbyggernes liv, heter det i uttalelsen.

Tidligere har nabolandet Sierra Leone innført unntakstilstand som et ledd i kampen mot ebolaepidemien som herjer i store områder i Vest-Afrika.

Leger som tilhører det offentlige helsevesenet i landet har avblåst en nesten fem uker lang streik som følge av ebolautbruddet, opplyser Nigerias nasjonale legeforening.

Herjer i tre land

Så langt har 932 mennesker dødd som følge av ebolaepidemien i Vest-Afrika. Bare i helgen tok viruset 45 liv. Samme helg økte antall antatte smittetilfeller med 108 til 1.711, ifølge WHO.

Ebola fører til høy feber, svekket nyre- og leverfunksjon og i noen tilfeller indre og ytre blødninger. Det finnes ingen medisiner som beviselig har god effekt mot sykdommen.

Virusutbruddet startet i Guinea i februar, og har så langt spredt seg til Liberia, Sierra Leone og Nigeria. (©NTB)