Raser etter hundedrap - etterlyser gjennomgang av sauenæringen

REAGERER: Skal en sauebonde ha rett til å avlive hunder på stedet, spør Lars Monsen. Foto: Minnemerke for Tønes / Facebook / NTB Scanpix
REAGERER: Skal en sauebonde ha rett til å avlive hunder på stedet, spør Lars Monsen. Foto: Minnemerke for Tønes / Facebook / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sterke reaksjoner etter at border collien Tønes ble skutt i Rogaland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag har flere kilder uttalt at hundedrapet er et lovbrudd.

– Avlivningen er helt klart brudd på flere paragrafer i hundeloven. Jeg mener jo selve avlivningen er lovstridig, men også metoden, det at han skadeskyter hunden, bryter med lovverket, sier veterinær og NOAH-leder Siri Martinsen til TV 2.

Advokater kanalen har snakket med mener saueeieren kan ha brutt både både Lov om hundehold, Dyrevelferdsloven, Våpenloven og straffelovens paragrafer om nødverge.

Bakgrunn: Bonde skjøt båndløs hund

Provosert Lars Monsen

Villmarksprofil, hundekjører og programleder Lars Monsen reagerte også tidligere i dag i et innlegg på sin Facebook-side.

«En sauebonde har gjort det igjen. Skutt en hund, attpåtil rett foran eieren, som står tilbake i dyp sorg og sjokk. Er det på tide å ta en grundig evaluering av hele sauenæringa slik den er i Norge idag?» skriver Monsen, før han setter spørsmålstegn ved en rekke holdninger til sau og hund:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • «Skal en sauebonde, som utvilsomt ikke er en nøytral part, ha rett til å avlive hunder på stedet?»
  • «Er det akseptabelt at hunder må holdes i bånd, mens sauene kan gå fritt? Hvorfor er det IKKE slik at sauene til en hver tid MÅ PASSES PÅ?»
  • «Hvorfor må hundeeieren dekke alle utgifter til å gjerde inn eiendommen sin hvis han ikke ønsker sauer inn på tomta?»
  • «Hvorfor kan sauene gå fritt i veibanen, legge seg til i flokkevis i mørke tunneler, på alle mulige svingete småveier såvel som E6? Hvor mange alvorlige ulykker med mennesker involvert har skjedd som følge av denne praksisen?»

«Kort sagt, er det akseptabelt å ha det på denne måten?» avslutter Monsen i innlegget.

ABC Nyheter har foreløpig ikke fått kontakt med Lars Monsen for kommentar.

Les også: Tilsto hundedrap i Moss

– Ville gjort det igjen

Det var saueeieren Egil Hellestø som skjøt border collien da han oppdaget den inne på sin eiendom. Hunden ble skutt to ganger før den døde. Onsdag fortalte han TV 2 at han ikke angrer på skytingen.

– Nei, det gjør jeg ikke. Jeg skjøt hunden og jeg kommer til å gjøre det samme igjen. Neste hund som går løs og springer etter sauene på min eiendom skyter jeg også, sa Hellestø.

Hundens eier Ole Stangeland har anmeldt Hellestø for blant annet inhuman avlivning. Hellestø på sin side anmelder Stangeland for skadeverk på husdyr, etter at han fant et dødt lam han mener døde som følge av å ha blitt jaget av hunden.

Les også: NOAH: – Nødvendig med straffer som svir