Mener multer kan beskytte mot krefttumorer

GODT PÅ FLERE VIS: 50-100 gram multer om dagen kan, ifølge finske forskere, motvirke utvikling av nye kreftsvulster. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.
GODT PÅ FLERE VIS: 50-100 gram multer om dagen kan, ifølge finske forskere, motvirke utvikling av nye kreftsvulster. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.

Finske forskere mener en antioksidant i det gylne bæret kan ha en positiv effekt på kreftsvulster.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALTA (ABC NYHETER): Finske forskere mener antioksidanten ellaginsyre, som finnes i de oransje bærene, i beste fall kan bidra til å forhindre kreftutvikling.

– Ja, effekten er tydelig på den måten at det synes som om multebær beskytter mot utviklingen av nye tumorer, og at bæret i betydelig grad bremser veksten til allerede eksisterende tumorer, sier Anne-Marja Pajari, forsker ved Universitetet i Helsinki til NRK.

Les også: Fem grunner til å besøke Alta

Testet på mus

Forskerne har kommet frem til denne konklusjonen etter å ha testet ekstrakt fra multebæret på mus. De mener det gylne bæret kan ha en positiv effekt, men at vitenskapelig utprøving på mennesker fortsatt gjenstår.

Pajari mener likevel det er vanskelig å komme et eksakt svar på hvor stor mengde multer som kan motvirke kreftutvikling.

– Det er vanskelig å si for sikkert, all den tid det ennå ikke er vitenskapelig bevist, men jeg vil si at et sted mellom 50 og 100 gram om dagen kan ha en effekt, men det er selvfølgelig ikke sikkert ennå, sier Pajari ifølge NRK.

Les også: I denne bygda får alle gratis ved

Helsebringende

Paul Aspholm ved det norske forskningsinstituttet Bioforsk forteller at det ikke er første gang multenes helsebringende egenskaper trekkes frem.

– Det har vært forskjellige plager, både forkjølelser og mageproblemer, avhengig av hvilke deler av planter man har brukt. Den inneholder jo også mye C-vitaminer i tillegg til en god del andre komponenter som virker på forskjellige deler av kroppen. Men det har vært brukt til forskjellige problemer inne i kroppen, sier Aspholm til statskanalen.

Han forteller at multeåret så langt er helt gjennomsnittlig. Det meldes om mye multer noen steder og ingenting andre steder.

Kan bli dyrt

Det som derimot kan bli vanskelig, er å skaffe nok multer hvis forskningen skulle vise seg å stemme. I tillegg er kiloprisen for multer så høy at det vil bli veldig dyrt om man ikke har en egen myr å plukke fra.

Prisen kan variere fra 80 til 200 kroner per kilo, avhengig av hvor du kjøper bærene.

Personvernpolicy