Meny

Bestemor ble gjenforent med barnebarn i Argentina:

– Jeg ville ikke dø før jeg hadde omfavnet ham

Gripende etter diktaturets drap og kidnapping i Argentina: Estela Carlotto får vite hvem som er hennes stjålne barnebarnebarn - 36 år etter. Foto: AFP PHOTO / DANIEL GARCIA/NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

83 år gamle Estela Carlotto fant barnebarnet sitt 35 år etter at militærdiktaturet i Argentina drepte venstreorienterte og stjal barna deres.

Dramatisk og gripende:

Tirsdag fant argentinske Estela Carlotto barnebarnet sitt etter 35 års desperat søking. Datteren hennes ble kidnappet under dikaturet i Argentina og så drept etter at hun hadde født en sønn.

– Jeg ville ikke dø før jeg har omfavnet mitt barnebarn, sa lykkelige Estela til avisa La Nacion, etter at en domstol tirsdag slo fast at barnebarnet var funnet.

Bestemødrene på Maiplassen

Estela Carlotto leder de mange kvinnene i organisasjonen Bestemødre på Maiplassen, som prøver å finne de mange barna som ble stjålet av myndighetene under diktaturet i Argentina, som varte fra 1976-1983.

Dikatorene og dødsskvadronen AAA drepte opptil 30.000 venstreorienterte. Barna deres ble stjålet og gitt bort til vennligsinnede, barnløse familier.

Helt siden da har Carlotto og de andre bestemødrene som fikk sine barn drept av diktaturet, lett etter sine barnebarn.

Et sjokk for mannen

Estela Carlottos datter Laura ble kidnappet under "den skitne krigen" mot venstreorienterte, mens hun var tre måneder på vei i et svangerskapet. Hun fødte 26. juni 1978, og ble så tatt av dage.

Tirsdag fastslo en føderal domstol at DNA-prøver viser at bestemor Estelas barnebarn er funnet. Han heter Ignacio Hurban og bor i Olavarria, 350 km utenfor Buenos Aires.

Som så mange andre av de stjålne barna fra den tida visste ikke Ignacio om at familien han har tilhørt, ikke var hans. Opplysningen kom derfor som et sjokk på 36-åringen.

Også under Franco-diktaturet i Spania var tyveri av venstreorientertes barn utbredt.

Les: Spansk nonne anklages for å ha bortført baby

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus