Lovforslag kan stanse rekruttering til sikkerhetsselskaper

Lovforslaget til justisminister Anders Anundsen (Frp) om fremmedkrigere vil gjøre det ulovlig for nordmenn å jobbe i utenlandske sikkerhetsselskaper som er engasjerte i væpnede konflikter.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Lovforslaget til justisminister Anders Anundsen (Frp) om fremmedkrigere vil gjøre det ulovlig for nordmenn å jobbe i utenlandske sikkerhetsselskaper som er engasjerte i væpnede konflikter. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens nye lovforslag om fremmedkrigere kan gi problemer for nordmenn som ønsker å jobbe i private sikkerhetsselskaper i utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det nye lovforslaget kan komme til å kriminalisere hele sikkerhetsbransjen i Norge, skriver Klassekampen.

Forslaget, som justisminister Anders Anundsen (Frp) sendte ut på høring før sommerferien, vil kriminalisere verving og deltakelse i militære konflikter i utlandet for ikke-statlige grupperinger.

Selv om lovforslaget kanskje først og fremst kommer til å ha innvirkning på nordmenn som reiser til Midtøsten for å kjempe sammen med væpnede islamister, vil også private sikkerhetsselskaper rammes av det nye lovverket. Det bekrefter justisdepartementet overfor avisen.

«Det foreslås å utvide straffansvaret i straffeloven slik at all rekruttering her i riket til militær virksomhet for en fremmed stat eller en ikke-statlig styrke eller gruppe forbys. Dette vil etter omstendighetene også kunne gjelde for private sikkerhetsselskaper som rekrutterer til slik virksomhet», skriver departementet i en epost til Klassekampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementet har tidligere advart mot bruken av private sikkerhetsselskaper i væpnede konflikter, og påpekt at denne bruken har økt kraftig.

Venstres stortingsrepresentant Abid Raja har tidligere sagt til NTB at han ønsker et regelverk som klart forbyr privatpersoners deltakelse i krigshandlinger i utlandet.

I høringsforslaget til regjeringen foreslås det at overtredelse av et slikt forbud skal kunne straffes med fengsel i inntil seks år.