Tjukk røyk skaper problemer for vannbombefly

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den voldsomme skogbrannen i Sverige er fortsatt ikke under kontroll. Tjukk røyk gjør det vanskelig for vannbombeflyene å starte slukningsarbeidet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag formiddag skulle franske spesialfly settes inn i arbeidet med å slukke skogbrannen, som har hjertet i Midt-Sverige siden forrige uke.

– Forholdene i Västerås er ikke optimale akkurat nå, med mye røyk i luften. Slik det ser ut nå, kan ikke flyene lette, sikten er for dårlig. Vi gjør alt vi kan for å få dem opp i lufta så raskt som mulig, sier Niklas Ekstrand fra det svenske forsvaret til Aftonbladet.

De tre franske flyene, som har stor vannkapasitet, skulle etter planen settes inn i slukningsarbeidet rundt klokken 10 onsdag formiddag. I tillegg skal to italienske spesialfly bistå i slukkingen, men flyene er blitt betydelig forsinket på sin ferd fra Sør-Europa.

Disse flyene kan frakte over 6.000 liter vann – fire ganger så mye som helikoptrene som så langt har vært brukt i slukningsarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regnbyger

Innsatsleder Lars-Göran Uddholm mener regnbygene som er spådd over området, har svært liten betydning for brannslukkingen.

– Været er jo svalere, og det er bra for brannmannskapene, men det behøves mye mer vann enn som så, sier Uddholm.

I løpet av dagen vil over 150 brann- og redningsmannskaper bistå i slukningsarbeidet på bakken, mens rundt 70 bistår i slukningsarbeidet fra luften, i fly og helikopter.

Se video nederst i saken.

Det er meldt regnskurer hele dagen, men frykten er at mye røyk og aske fra brannen kan vanskeliggjøre slukningsarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trolig blir det en del kraftige skurer, og forhåpentlig blir det ikke så mye aske som vil ødelegge for effekten. Det er også vanskelig å si hvor regnskurene havner, om det er nettopp der det brenner eller i området rundt, sier jourhavende meteorolog ved Sveriges meteorologiske institutt SMHI, Sofia Söderberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Betydelig bedre

– Brannen er fortsatt ikke under kontroll, men situasjonen ser betydelig bedre ut enn den gjorde tidligere. Det regner noe, og vinden har lagt seg, noe som gjør det lettere å kontrollere brannen, sier fylkesstyrets informasjonsrådgiver Erik Bergman.

Tirsdag kom det en del regn i det berørte området. Dermed kunne brannfolkene begynne selve arbeidet med å slukke flammene, og ikke bare forsøke å hindre dem i å spre seg.

Livstruende skadd

Svært høye temperaturer, ekstrem tørke og vind har fått flammene til å spre seg raskt. Så langt er over 190 kvadratkilometer svidd av i brannen i Midt-Sverige, og én 30 år gammel tømmerbilsjåfør omkom tirsdag. Sjåføren skulle hente trevirke i området, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

Slektninger og kollegaer har spurt seg hvorfor tømmerbilen fikk tillatelse til å kjøre inn i området som ble evakuert, men tømmerfirmaet sier at bilen kjørte dit uten at de var klar over det, på eget ansvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 42 år gammel mann ble alvorlig brannskadd tirsdag, og ble sendt til Universitetssykehuset i Linköping. Tirsdag kveld var mannens tilstand livstruende, ifølge TT.

Store verdier tapt

Skogbrannen er den verste i Sverige i moderne tid, og myndighetene anslår at tømmer til en verdi av 300 millioner kroner kan ha gått tapt.

– Som alltid ved denne typen hendelser får vi merke hvor små vi er i møte med naturens krefter, sier statsminister Fredrik Reinfeldt.

Om lag 1.200 personer er blitt evakuert som følge av brannen.

Så bilen og hytta brenne opp

Intervju med innsatsleder Lars-Göran Uddholm: