Disse teknologiene kan bekjempe skogbranner i fremtiden

Skogbrannnen som herjer Sala kommune i Vestmanland er fremdeles ikke under kontroll. I fremtiden kan ny teknologi gjør slukningsarbeidet lettere. Foto: NTB scanpix
Skogbrannnen som herjer Sala kommune i Vestmanland er fremdeles ikke under kontroll. I fremtiden kan ny teknologi gjør slukningsarbeidet lettere. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye metoder på vei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skogbrannen som herjer i midt-Sverige omtales som den største i landet i moderne tid. Nylig ble det også klart at brannen har krevd ett menneskeliv.

I dag benytter svenskene konvensjonelle metoder for å bekjempe flammene, med 13 helikoptre som slipper vann på flammene, og brannmannskaper på bakken.

Men nye metoder for å begrense en skogbrann er nå på vei.

Les også: Over 100 branner i året er forårsaket av lysbuer. Dette kan være løsningen

Droner

I staten Washington, som i disse dager også er plaget av store skogbranner, er myndighetene i ferd med klargjøre bruken av ubemannede fartøyer i kampen mot skogbranner.

I forrige uke ga de amerikanske luftfartsmyndighetene staten tillatelse til å bruke droner for å overvåke brannutviklingen.

En pressetalskvinne i statens departement for naturressurser har uttalt at en avgjørelse om bruken av droner vil avhenge av situasjonens alvorlighet. I så tilfelle er det Boeings ScanEagle som vil bli brukt, uttaler hun til Seattle Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beoings lavkost-drone har et vingespenn på ca. tre meter og er utstyrt med et kamera, og har blitt brukt mye av det amerikanske forsvaret til rekognosering i krigssoner de siste ti årene.

Les også: Flyet var 50 meter fra å kollidere med dronen

Saken fortsetter under bildetDet er en drone av denne typen, Beoings ScanEagle, som staten Washington innfører i skogbrannberedskapen. Foto: NTB scanpixDet er en drone av denne typen, Beoings ScanEagle, som staten Washington innfører i skogbrannberedskapen. Foto: NTB scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LIDAR

Satellitter har vært i bruk for å kartlegge skogbranner lenge, og her kan man se bilder av skogbranner fra hele verden, ved hjelp av NASAs viktige MODIS-sensorer.

Men vel så viktig som å oppdage branner er det å kunne forutse hvordan de vil spre seg. Det kan blant annet gjøres ved å analysere materialet i skogen. Brann sprer seg som kjent mye fortere i tørt gress enn tjukk skog, mens en trestamme på sin side vil brenne lenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å kunne måle sammensetningen av brennstoffet i et skogbrannutsatt område er helt kritisk, sier skogbrannforsker George Ottman til nettstedet The Daily Beast.

LIDAR-sensorer er kanskje mest kjent fra landmåling, og bruker ulike typer lys til å måle avstand og kvalitet på vegetasjonen. I dag kan forskere bruke satellittbasert LIDAR for å innlemme data om skogens sammensetning i sine modeller.

Les også: Dette er røykvarsleren alle ekspertene anbefaler

Nettbrett

Modellene for å forutsi skogbrannspredning, basert på vær- topografi og materialdata har altså blitt stadig mer finmaskede.

Men uansett hvor sofistikerte modellene er blitt, er de ubrukelige med mindre de kan formidles til brannmannskapet raskt.

I fjor sommer gjennomførte det amerikanske skogvesenet et prøveprosjekt hvor brannmannskapet fikk strømmet modelldata til Android-nettbrett mens de var i aksjon, ifølge New York Times. Konklusjonen var at prøveprosjektet var vellykket, men at det fremdeles er utfordringer. Et hovedproblem er at skogbrannrammede områder ofte mangler mobildekning.

I USA kan tålmodige sjeler fortsatt få seg jobb som brannvakt i ett av de mange skogbranntårnene, og foreløpig er disse tårnene ikke gjort overflødige av moderne teknologi.

Sverige redder norsk brannforskning

Bruker oksygenfattig luft til å forhindre brann

Sprinkleranlegg kunne reddet to av tre som omkommer i brann