Google scanner e-post for overgrepsbilder

Illustrasjonsfoto: Scanpix/Reuters.
Illustrasjonsfoto: Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Google har avslørt for amerikansk poltit identiteten til en bruker som lagret overgrepsbilder på sin Gmail-konto for politiet i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed er det også brakt på det rene at den amerikanske teknologigiganten skanner sine brukeres e-postmeldinger for ulovlig aktivitet.

Personen saken gjelder er en 41 år gammel dømt seksualforbryter. Han ble pågrepet av politiet i Texas da Google kontaktet det nasjonale senteret for savnede og misbrukte barn, melder lokale medier ifølge The Independent.

Google har tidligere uttalt at brukere ikke har noen “legitim forventning til privatliv” når de bruker selskapets tjenester. I april i år oppdaterte selskapet sine personvernsinnstillinger for å gjøre dette tydelig, og forklarer brukerne at “automatiske systemer analyserer ditt innhold (inkludert e-poster) for å skaffe deg produktutvidelser som tilpassede søk, markedsføring og beskyttelse mot spam og fiendtlig programvare”.

Les også: 861 nordmenn vil bli glemt av Google

En talsmann for selskapet sier det “jevnlig” skaffer til veie bevis på barnemisbruk som brukes til å dømme kriminelle, og at det arbeider for å “aktivt fjerne ulovlige bilder fra våre tjenester – inkludert søk og Gmail – og jevnlig rapporterer tilfeller av misbruk til det nasjonale senteret for savnede og misbrukte barn, som samarbeider med myndighetene”.

Selskapet forklarer at det leter etter denne type innhold ved å skape en database av unike koder som samsvarer med kjente overgrepsbilder, som tillater selskapet å “lete” etter ulovlig innhold uten å granske bildene selv eller å ha en permanent database.

En talsperson sier teknologien kun blir brukt “til å identifisere overgrepsbilder, ikke e-postinnhold som kan knyttet til generell kriminell aktivitet (som å bruke e-post til å planlegge et innbrudd)”.