Norge følger skogbrannen i Sverige nøye

STORBRANN: Helikopter jobber kontinuerlig for å stoppe brannen i Sala i Sverige. (Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / NTB scanpix)
STORBRANN: Helikopter jobber kontinuerlig for å stoppe brannen i Sala i Sverige. (Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har tilbudt Sverige assistanse i kampen mot den enorme skogbrannen og har også sendt en skogbrannspesialist som observatør til Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er lange tradisjoner for nordisk samarbeid om skogbrannvern på tvers av landegrensene, og Norge står klare til å steppe inn på kort varsel:

– Norge har nå gjort endringer i den nasjonale beredskapen, slik at Sverige får anledning til å leie inn to store helikoptre fra Norge. Disse helikoptrene kan tilbakekalles dersom situasjonen i Norge skulle kreve det. Norge har også sendt en skogbrannspesialist som observatør til Sverige, sier statssekretær Hans J. Røsjorde i Justis- og beredskapsdepartementet (JD) til NTB.

Allerede søndag mottok Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i Norge henvendelse fra Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i Sverige:

– MSB vurderte nok alle muligheter, og vi ga beskjed om hvilke ressurser vi hadde, sier sjefingeniør i avdeling for brann og redning Heidi Vassbotn Løfqvist hos DSB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flere tusen må flykte fra skogbrann

Vil ha fly

Mens Norge har skogbrannhelikoptre i beredskap, har EU tilgang på brannslukningsfly. Svenskene valgte mandag å i første omgang be om assistanse fra fly. Tirsdag kveld er det ventet at to vannbombefly og et koordineringsfly skal ankomme fra Frankrike, mens to vannbombefly fra Italia ikke vil rekke fram med det første på grunn av dårlig vær over Polen.

På et pressetreff tirsdag foreslo Miljöpartiet at Sverige må få sitt eget brannslukningsfly. Helikoptre er ikke nok, mener partiet:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag finnes ikke store brannfly i Sverige, vi må låne dem inn fra Italia og Frankrike, påpeker økonomisk-politisk talspersonen Per Bolund.

Les også: 42-åring alvorlig skadd i skogbrann

Var vurdert

Norge og flere av de nordiske landene har over lengre tid vurdert å gå sammen om å kjøpe brannslukkingsfly, som koster svært mye. Etter storbrannen i Froland kommune i 2008 ble diskusjonen aktualisert. DSB har ansvar for å tilrettelegge for forebyggende brannvernarbeid i Norge og utredet alternativene:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skogbrannhelikopter og fly ble vurdert for Norge. Det ble påpekt at helikoptre var en bra ressurs slik landet er organisert, sier sjefingeniør Heidi Vassbotn Løfqvist ved avdeling for brann og redning til NTB.

Skogbrannhelikopteret Norge har i beredskap kan ta 3.000 liter vann, mens flyet som ville vært aktuelt å kjøpe tar rundt 5.000 liter vann. Helikopteret går vertikalt ned og henter opp vann, mens flyet sveiper over vannflaten og soper med seg vann på den måten. Det krever en viss lengde på vannflaten.

– I Norge er det generelt kort vei til små vann og tjern og potensielt lengre avstand til større vann. Norsk topografi og geografi gjør dermed at skogbrannberedskapen er bedre med helikopteret enn med fly, tross forskjellene i kapasitet. Helikopteret henter vann raskt og nært, forklarer Løfqvist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nært samarbeid

DSB er for øvrig i løpende dialog med MSB i Sverige, og har blant annet arrangert felles skogbrannseminar i 2011 og i år.

– Vi er også inne i noen av de samme forskningsprosjektene, knyttet opp til EU, sier Løfqvist.

– Det er lange tradisjoner for nordisk samarbeid på tvers av landegrensene. Det norsk-svenske samarbeidet om skogbrann er forsterket de senere årene, blant annet gjennom etablering av disse felles skogbrannseminarene. Det er meget positivt at et slikt samarbeid er kommet inn i faste rammer, og at det er skapt en felles arena for utveksling av informasjon, erfaringer og læringspunkter, sier statssekretær Røsjorde.

Følg utviklingen fra Sverige direkte: