Junta forbyr diktator-spill

I dataspillet "Tropico 5" får spillerne prøve seg i rollen som militærdiktator på en sydhavsøy. Faksimile.
I dataspillet "Tropico 5" får spillerne prøve seg i rollen som militærdiktator på en sydhavsøy. Faksimile.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Thailands militærregjering har forbudt et dataspill der spilleren kan lage sitt eget militærdiktatur på en fiktiv sydhavsøy.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Simuleringsspillet Tropico 5 lar spilleren bygge sin egen regjering på en avsidesliggende øy. Det markedsføres slik: “Forestill deg et sted der mennesker aldri er sultne, alt arbeid lønnes anstendig og været alltid er solfylt – bare pass på at du alltid stemmer på El Presidente.”

- Tropico 5 har blitt forbudt, men jeg kan ikke forklare grunnen med mindre du innhenter tillatelse fra vår generaldirektør, sier en anonym tjenestemann ved Video- og filmkontoret til det thailandske kulturdepartementet til AFP.

Den thailandske dataspilldistributøren New Era Interactive uttalte at de hadde mottatt et brev fra kulturdepartementet mandag der salg av spillet forbys i kongedømmet. Selskapets markedssjef Nonglak Sahavattanapong sier til AFP at hun er “skuffet” over avgjørelsen om å forby spillet, som er utviklet av den bulgarske spillutvikleren Haemimont.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den thailandske kongen Bhumibol Adulyadej (t.h.) innvilger audiens til lederen for landets militære junta, general Prayuth Chan-ocha (t.v.) i forbindelse med en godkjennelsesseremoni for en midlertidig grunnlov. Foto: Scanpix/EPA.Den thailandske kongen Bhumibol Adulyadej (t.h.) innvilger audiens til lederen for landets militære junta, general Prayuth Chan-ocha (t.v.) i forbindelse med en godkjennelsesseremoni for en midlertidig grunnlov. Foto: Scanpix/EPA.

Hun sier spillet ble berørt fordi “deler av historiene i spillet påvirker Thailands situasjon”. Hun beskrev ikke nærmere hvilke historier dette gjelder, men forklarer at “spillerne kan spille rollen som leder av et land, de kan velge hvordan landet skal styres”.

Kulturdepartementet er nå underlagt den thailandske marinesjefen, en nestsjef i juntaen.

Les også: Telenor beklager overfor militærjuntaen i Thailand

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

“Et mulighetenes land”

På nettstedet Tropico5.com står det at spillet gir spillerne “et mulighetenes land: et blankt ark der ethvert politisk ideal eller forrykte idé kan bli virkelighet”.

Siden den thailandske hærsjefen Prayut Chan-O-Cha tok makten har han satt demokratiet på vent, undertrykket opposisjonen og innført omfattende restriksjoner på media.

Han uttaler at målet er å sikre en slutt på flere års bitre politiske stridigheter. Han har satt i gang en kampanje for å “gi folket gleden tilbake”, samtidig som opposisjonelle ytringer slås hardt ned på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Korrupsjon

En nyutnevnt nasjonalforsamling møtes for første gang denne uken. Den har ansvar for å utforme en bindende grunnlov.

Analytikere mener den vil forsøke å ramme innflytelsen til den tidligere statsministeren, milliardæren Thaksin Shinawatra, som anklages for korrupsjon.

Han ble kastet fra makten ved et kupp i 2006 og lever i selvpålagt eksil, men spiller fremdeles en sentral rolle i det politiske dramaet som pågår i Thailand. Partier ledet av Shinawatra, eller knyttet til dem, har vunnet samtlige valg siden 2001.