Evaluering av sexkjøploven neste uke - Stortingsflertallet mot:Frp-politiker: – Vi kan forby til krampa tar oss, prostitusjon blir ikke borte likevel

OMSTRIDT LOV: Neste uke legger regjeringen frem evalueringen av sexkjøploven, som ble innført i 2009. Vista Analyse har jobbet med den siden januar. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
OMSTRIDT LOV: Neste uke legger regjeringen frem evalueringen av sexkjøploven, som ble innført i 2009. Vista Analyse har jobbet med den siden januar. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sexkjøplov til tross – antallet gateprostituerte bare øker. Neste uke legger regjeringen frem analysen der loven evalueres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
DETTE MENER PARTIENE

De Grønne: Vil oppheve loven slik at sexkjøp blir lovlig.

SV: Vil beholde forbudet mot sexkjøp.

Ap: Har vært for forbudet mot sexkjøp. Ikke omtalt i gjeldende program.

Sp: Har vært for forbudet mot sexkjøp. Ikke omtalt i gjeldende program.

KrF: Vil beholde forbudet mot sexkjøp.

Venstre: Vil oppheve loven slik at sexkjøp blir lovlig.

Høyre: Vil oppheve loven slik at sexkjøp blir lovlig.

Frp: Var imot innføring av forbudet mot kjøp av sex. Sier ikke noe i sitt gjeldende program.

Kilde: Partienes programmer 2013-2017/Aftenposten

Det opplyser Justisdepartementet til ABC Nyheter

Et stortingsflertall bestående av Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet er sterke motstandere av loven, som gjør det forbudt å kjøpe sex, men ikke å selge det.

– Ja. Den er unødvendig. Det verste er at den fører til at de som prostituerer seg, får en enda verre hverdag. Vi kan forby til krampa tar oss, det blir ikke borte likevel. Jeg tror ikke loven har gjort det enklere for prostituerte, heller tøffere. Vi lager et politisk korrekt lovverk, sier Jan Arild Ellingsen (Frp), som er medlem av Stortingets justiskomité, til ABC Nyheter.

Også Venstre gir loven det glatte lag:

– Ja, det er helt klart. Det står i partiprogrammet vårt. Vi frykter loven vil ramme de svakeste her, jentene og guttene som er prostituerte. Det meste vi har fått av kunnskap siden loven ble innført, er at den har hatt liten eller ingen effekt. Den må fjernes, sier Venstres stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Arbeiderpartiet – som i rødgrønn regjeringsposisjon innførte loven i 2009, står på sitt:

– Ja, vi mener det er behov for en lov som forbyr kjøp av sex. Vi opplever at det er noe politiet også er tilhenger av. Også Nadheim, som drives av Kirkens Bymisjon, og jobber aktivt overfor prostituerte, gir uttrykk for at det fungerer, sier justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) til ABC Nyheter.

VIL HA SEXKJØPLOV: Justiskomiteens leder Hadia Tajik fra Arbeiderpartiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix VIL HA SEXKJØPLOV: Justiskomiteens leder Hadia Tajik fra Arbeiderpartiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Opposisjonen vil fjerne sexkjøploven

Gjenstand for kraftig debatt

Etter at loven trådte i kraft har den vært gjenstand for kraftig debatt. I sin årsrapport for 2011 konkluderte Prosenteret, som jobber for å bedre forholdene og respekten for prostituerte: «Samtidig var det uttalt at loven ikke skulle bidra til å gjøre situasjonen verre for de som var i prostitusjon. I de tre årene som har gått siden loven ble innført, er det mye som tyder på at man har oppnådd å forverre livsbetingelsene til kvinner og menn i prostitusjon.».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Kirkens Bymisjon er det stadig flere gateprostituerte. I fjor var Nadheim, Kirkens Bymisjons senter for kvinner og menn med prostitusjonserfaring, i kontakt med personer fra 53 land, mot 41 land året før, ifølge den ferske årsmeldingen for 2013.

– Vårt inntrykk er at gateprostitusjon bare øker og at den nå er oppe i nesten samme omfang som før loven ble innført, uttalte Olav Lægdene, virksomhetsleder på Nadheim, til Dagsavisen nylig.

Prosenteret hadde ifølge sin årsrapport brukere fra 40 land. Men de understreker at de gjennom sitt oppsøkende arbeid ikke når alle.

– I hovedsak skyldes dette at majoriteten av de som selger sex på gata starter virksomheten sin etter midnatt, skriver Prosenteret i sin rapport, der de understreker at de ikke er ute etter klokken 24.00.

Les også: Fabian Stang har snudd om sexkjøpsloven

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mye aktivitet og mannsgriser

Jan Arild Ellingsen (Frp) sier om Oslos gater:

Artikkelen fortsetter under annonsen

FJERN LOVEN: – Vi kan forby til krampa tar oss, det blir ikke borte likevel, mener Jan Arild Ellingsen, som sitter i Justiskomiteen for Frp. Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB/ ScanpixFJERN LOVEN: – Vi kan forby til krampa tar oss, det blir ikke borte likevel, mener Jan Arild Ellingsen, som sitter i Justiskomiteen for Frp. Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB/ Scanpix

– Ja, det er mye aktivitet rundt om, ser jeg. Det er et paradoks at det er lov å selge, men forbudt å kjøpe. Kanskje man burde forbudt både kjøp og salg? Jeg sa det da loven ble lansert, men det ble ansett som politisk ukorrekt å belaste den kvinnelige andelen selgere, sier Ellingsen.

Han tror ikke politiet makter å følge opp loven.

– Jeg skjønner at folk ønsker å bekjempe prostitusjon. Men jeg tror også det er noen som tar et bevisst valg om å selge sex over kort tid, og gjør det frivillig, fordi det finnes mannsgriser som bruker det.

– Mannsgriser?

– Ja, samfunnet ser ikke akkurat opp til horekunder, for å si det forsiktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har flere netter vært ute med Oslo-politiet for å observere markedet.

– Jeg lærte av Oslo-politiet at miljøet er såpass tøft både fysisk og verbalt at mange av de norske holder seg unna det. Noen av de utenlandske kjører et ganske tøft regime, og fjerner de andre rundt. Jeg oppfattet at det gjaldt både jenter og bakmenn, sier Jan Arild Ellingsen.

Les også: Seks av ti støtter sexkjøp-forbudet

– Forteller om vold og mishandling

Sveinung Rotevatn viser til møter han hadde på Prosenteret før jul.

FJERN LOVEN: – Loven har hatt liten eller ingen effekt, sier Venstres Sveinung Rotevatn. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixFJERN LOVEN: – Loven har hatt liten eller ingen effekt, sier Venstres Sveinung Rotevatn. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De gir klar beskjed: Få ønsker å prostituere seg. Men de sier at loven ikke fungerer. Terskelen for å si fra til politiet om vold og mishandling er blitt høyere. De har i stedet møtt et Oslopoliti som har brukt mye tid på å kaste prostituerte ut fra leiligheter på dagtid, sier Rotevatn, og legger til:.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det de prostituerte trenger, er et tilbud om språkopplæring, utdanning, omskolering. Jeg håper at vi velger å innse at innføringen var et feilgrep, og at vi kan satse tungt på sosiale tiltak.

I undersøkelsen «Farlige forbindelser», gjengitt i Prosenterets årsmelding, fremgår det at seks av ti prostituerte i 2012 hadde vært utsatt for vold de siste tre årene.

Les også : Så mange menn kjøper sex på ferie

Påtalemakten for loven

Flere politidistrikt har tidligere vedgått at håndhevelse av sexkjøploven ikke har vært en prioritert oppgave for dem. I fjor ble totalt 348 personer tatt for sexkjøp i Norge. Størst nedgang i sexkjøp har det vært i Trondheim, der politiet har opprettet en egen gruppe til bekjempelse. Også i Hordaland har man satt inn kraftige skyts.

– I det øyeblikket man fjerner sexkjøpsloven, tror jeg dessverre mye av politiets fokus mot prostitusjonsarenaen ville forsvinne, uttalte statsadvokat Rudolf Christoffersen i Hordaland til VG nylig, og advarte sterkt mot å oppheve loven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved årsskiftet var det ifølge ham 28 rettskraftige dommer for menneskehandel i Norge. Hordaland politidistrikt står for 14 av sakene, der tre dreide seg om barn som ble seksuelt utnyttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er bra. Men menneskehandel er forbudt uansett – og bør sees uavhengig av sexkjøploven, sier Sveinung Rotevatn.

– Holdningsendring

Hadia Tajik viser til andre positive effekter av loven:

– Det er foretatt holdningsundersøkelser som viser at sexkjøploven kan ha hatt betydning for folks holdning til å utsette folk for prostitusjon, sier Tajik, som kommenterer tallene om økt gateprostitusjon slik:

– I noen politidistrikter jobber man mer aktivt mot dette enn andre, blant annet i Trondheim og Hordaland. Jeg tror evalueringen blant annet vil vise at det er behov for flere tiltak for de som opplever at de må prostituere seg.

– Motstanderne av loven mener at den er et eksempel på en lov som er innført uten at den blir gjennomført?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke grunnlag for å si det. Dette har de ment fra før loven ble lagt frem, så det er ikke noe nytt.

Hadia Tajik mener hvor synlig prostitusjonsbildet ser ut i de enkelte byer, avhenger av hvordan det enkelte politidistrikt prioriterer.

– Noen har større vanskeligheter med å prioritere dette enn andre. Det er også en politisk oppgave å prioritere dette, uttaler Tajik, som svarer slik på spørsmål om Oslo-politiet tar det alvorlig nok:

– Jeg opplever at de tar det alvorlig. Men flere kan nok la seg inspirere av det som skjer i Hordaland og Trondheim, sier justiskomiteens leder.

Hverken Justisdepartementet eller Vista Analyse, som har foretatt analysen, vil røpe noe av innholdet i evalueringen. Men etter det ABC Nyheter kjenner til, er funnene klare og tydelige – og vil overraske enkelte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at det fremdeles er prostituerte i Norge i dag, er alt daglig leder Ingeborg Rasmussen i Vista Analyse vil si.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

SEXKJØPLOVEN

Trådte i kraft 1. januar 2009.

Gjorde det straffbart å kjøpe sex, men ikke å selge.

Loven hadde fire mål: gjennom å kriminalisere kunden ønsket man å bidra til å redusere prostitusjonsmarkedet og forhindre nyrekruttering, forhindre menneskehandel og bidra til en holdningsendring mot sexkjøp. Samtidig var det uttalt at loven ikke skulle bidra til å gjøre situasjonen verre for de som var i prostitusjon. I årene som har gått siden loven ble innført, er det ifølge Prosenteret mye som tyder på at man har oppnådd å forverre livsbetingelsene til kvinner og menn i prostitusjon.

Den rødgrønne regjeringen bestilte en evalueringsrapport, som ble iverksatt rundt regjeringsskiftet. Den blir lagt frem neste uke. Vista Analyse AS har jobbet med den siden januar.