Meny

Rabita-moskeens leder avviser ekstremist-stempel

IKKE GROBUNN: Basim Ghozlan mener Rabita-moskeen ikke er en grobunn for ekstremister. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rabita-moskeen i Oslo er ingen ekstremist-moské, ifølge forstander Basim Ghozlan. – – Rabita er en åpen moské der alle som vil, kan komme innom og be, sier han.

– Vi er den største åpne arabiske moskeen i Oslo sentrum. Derfor er det naturlig at mange søker hit når de skal be, forklarer forstander Basim Ghozlan til Dagen.

– Det er omtrent som Oslo S, alle som vil ta tog må innom der, uten at det betyr at de har en tilknytning til NSB, sier han.

Ghozlan viser til opplysninger om at flere ekstreme islamister, blant dem tunisieren Jamal, har hatt tilhørighet til moskeen. Jamal er ifølge journalist Lars Akerhaug den første selvmordsbomberen fra Norge i Syria/Irak

Unge ekstremister

Nylig bekreftet lederen for ungdomsavdelingen Rabitas Unge, Hossam Belkilani, at 15-20 personer som har vært tilknyttet organisasjonen, sympatiserer med voldelige islamister.

– De som har slike ekstreme meninger har greid å samle seg og blitt til et miljø, sa Belkilani til Dagens Næringsliv for en ukes tid siden.

Han bekrefter at det særlig er terrororganisasjonen ISIL, som i sommer erklærte Den islamske staten og derfor byttet navn til IS, som besnærer enkelte. Erklæringen av det såkalte kalifatet har virket oppmuntrende på unge muslimer som er på jakt etter å være med på noe stort.

Terrorlistet nordmann

Ghozlan mener bildet som skapes av at moskeen tiltrekker seg ekstreme elementer, er feilaktig. Riktignok har flere profilerte islamister vært i moskeen. Anders Cameroon Østensvig Dahle, som står på USAs liste over globale terrorister, skal være en av dem. Men ingen av dem har vært aktive der eller hatt noen ansvarsrolle i moskeen eller menigheten, ifølge forstanderen.

– Det er nesten ingen av dem som har vært aktive her hos oss. De har oppsøkt moskeen, uten at det er noe merkverdig. Enten de liker det vi står for eller ikke, er vi nesten det eneste alternativet, forklarer Ghozlan.

Halvparten ukjente

Bortimot 3.000 personer er innom på fredagsbønnen, og halvparten av disse er ukjente personer, ifølge Ghozlan. Ifølge fylkesmannen hadde de i 2013 i underkant av 2.500 registrerte medlemmer. Ghozlan understreker at moskeen har klare retningslinjer og har aktivitetene i moskeen under kontroll.

– Vi ønsker å fortsatt være en åpen moské som ikke har inngangskontroll, forklarer han til Dagen.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus