Israel signaliserer nedtrapping i Gaza

NEDTRAPPING: Israelske stridsvogner ruller på grensa til Gazastripen, men nå kan det gå mot nedtrapping. (Foto: REUTERS/Baz Ratner / NTB Scanpix)
NEDTRAPPING: Israelske stridsvogner ruller på grensa til Gazastripen, men nå kan det gå mot nedtrapping. (Foto: REUTERS/Baz Ratner / NTB Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen av Israels bakkestyrker på Gazastripen har trukket seg ut av området, melder to israelske fjernsynskanaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det israelske forsvaret har ikke bekreftet opplysningene. Meldingene kom imidlertid like etter at hæren lørdag opplyste å være nær ved å fullføre sitt fremste mål om å ødelegge Hamas' tunneler.

Det er uklart hvor store styrker som blir igjen på bakken, men det var varslet at statsminister Benjamin Netanyahu ville uttale seg senere lørdag kveld.

Den israelske hæren kunngjorde tidligere lørdag at palestinerne som har flyktet fra Beit Lahiya nord på Gazastripen, kan vende tilbake.

Utviklingen lørdag kan være et signal på at de hardeste kampene er over, og at Israel ensidig trapper ned Gaza-krigen, over tre uker etter at offensiven «Protective Edge» startet.

Kampene fortsetter

Angrepene fortsatte imidlertid fra begge sider, mens israelske bakkestyrker fortsatte en intens jakt sør på Gazastripen etter at en soldat forsvant fredag. Mens tallet på drepte ifølge palestinske myndigheter klatret til 1.669, opplyser Israel å ha skutt ned flere raketter som militante palestinere skjøt mot de israelske byene Tel Aviv og Beersheba

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel sa nei til en invitasjon fra Egypt, som inviterte til nye forhandlinger i Kairo om våpenhvile lørdag. En 72 timer lang humanitær våpenhvile ble brutt få timer etter at den startet fredag morgen.

– Det er ingen vits i å prøve å få til en avtale, sier en høytstående israelsk tjenestemann til avisa Haaretz.

Derimot vurderer Israel å stanse Gaza-offensiven så snart tunnelene er ødelagt og avskrekkingen er gjenopprettet, hevder han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi snakker ikke om en våpenhvile lenger. Israel vil handle ut ifra egne interesser. Vi vil svare på angrep fra Gaza og bli ferdig med håndteringen av tunnelene, sier tjenestemannen som ønsker å være anonym.

– Villeder

Israel beskylder i stedet palestinerne for forsøk på å villede internasjonale fredsmeklere. En palestinsk delegasjon, blant dem medlemmer av Hamas og Islamsk jihad i eksil, dro lørdag til Kairo for å delta i nye samtaler om en våpenstillstand etter at den humanitære våpenhvilen som trådte i kraft fredag kveld, kollapset etter få timer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hamas er ikke interessert i en overenskomst, sier den israelske tjenestemannen.

Blant de over 200 målene som Israel bombet lørdag, var Det islamske universitetet i Gaza by. Over 100 palestinere skal ha blitt drept i angrepene.

Jakter på savnet soldat

Israel trappet lørdag opp jakten på den 23 år gamle soldaten Hadar Goldin, som forsvant da han og to andre soldater var i ferd med å ødelegge en av Hamas' tunneler øst for Rafah. De to andre er funnet drept, men så langt er det ingen spor etter Goldin, som er i familie med Israels forsvarsminister.

Israel beskylder Hamas for å ha stått bak bortføringen av Goldin. Hamas hevder på sin side at de ikke vet noe om den savnede soldaten og mener han kan ha blitt drept av israelske bomber.

Siden konflikten mellom Israel og Hamas brøt ut i juli, er omkring 1.660 palestinere drept, ifølge palestinske helsemyndigheter. På israelsk side er 63 soldater og tre sivile drept