Vestafrikanske land med tiltak mot ebola

Hjelpearbeidere fra den kristne organisasjonen Samaritan's Purse informerer om ebola i Liberias hovedstad Monrovia. Foto: Reuters/NTB scanpix
Hjelpearbeidere fra den kristne organisasjonen Samaritan's Purse informerer om ebola i Liberias hovedstad Monrovia. Foto: Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Guinea, Liberia og Sierra Leone isolerer området som er verst rammet av ebolaepidemien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiltakene ble kunngjort på et toppmøte toppmøtet i Guineas hovedstad Conakry, der en ny plan for hvordan ebolaepidemien i Vest-Afrika kan bekjempes ble diskutert. Tiltakene i planen er anslått å koste 100 millioner dollar.

– Områdene vil bli isolert av politiet og militæret, og innbyggerne vil få tilgang på materiell støtte, sier Hadja Saran Darab, generalsekretær i Mano River Union, der de vestafrikanske landene er med.

Katastrofal

Tidligere fredag advarte generaldirektør Margaret Chan i Verdens helseorganisasjon (WHO) om at konsekvensene kan bli katastrofale hvis ebolaviruset fortsetter å spre seg.

– Hvis situasjonen fortsetter å forverre seg, vil konsekvensene være katastrofale målt i tapte liv, samfunnsøkonomisk utvikling og høyere risiko for spredning til andre land, sier Chan.

Verste i manns minne

Med minst 729 døde er ebolaepidemien som nå herjer i Vest-Afrika, den verste i manns minne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De vestafrikanske lederne er innstilt på å innføre tøffe tiltak for å stagge ebolaepidemien, ifølge Chan i WHO.

– Presidentene erkjenner hvor alvorlig utbruddet er. Og de er innstilt på å innføre alle ekstraordinære tiltakene som er nødvendig for å stoppe ebola, sa Chan etter at toppmøtet var ferdig.

– Utbruddet i Vest-Afrika er ute av kontroll, men kan stoppes, sa Chan under møtet.

Hundrevis av hjelpearbeidere

Regjeringen i Sierra Leone har allerede innført unntakstilstand som følge av krisen, og Liberias president Ellen Johnson Sirleaf har stengt alle landets skoler og avlyst en reise til USA.

Som et ledd i den nye planen for å bekjempe ebolaepidemien vil flere hundre nye hjelpearbeidere bli utplassert i de berørte områdene.

– Omfanget av ebolautbruddet kombinert med den vedvarende trusselen det utgjør, krever at WHO og Guinea, Liberia og Sierra Leone trapper opp innsatsen, sa WHO-sjefen torsdag.

Vil prøve vaksine

Det finnes ingen effektive medisiner mot ebola, som smitter ved kontakt med kroppsvæsker fra smittede mennesker eller dyr.

USA ønsker imidlertid å teste en eksperimentell vaksine på mennesker i løpet av noen måneder. Tester av vaksinen på dyr har gitt positive resultater.