Skogpolitikk og klima:Brende og Løken vil verne skog ute, hogge mer hjemme

VIL VERNE SKOG UTE, BRUKE FORNUFTIG HJEMME: Utenriksminister Børge Brende (til venstre) og Høyres forhenværende landbruksminister Johan C. Løken. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
VIL VERNE SKOG UTE, BRUKE FORNUFTIG HJEMME: Utenriksminister Børge Brende (til venstre) og Høyres forhenværende landbruksminister Johan C. Løken. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det råtner nå mer skog på rot, enn det som går med til å bygge hus!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om skogen som karbonlager:

Rundt 120 000 km2 eller 37 prosent av arealet i Norge er dekket av skog.

Som følge av temperaturøkning og arealbruksendringer som blant annet redusert beiting, øker skogarealet, spesielt mot nord og opp mot fjellet.

Skog og skogsjord utgjør viktige karbonlagre. Trær som vokser tar opp karbon i form av CO2 fra atmosfæren og bygger på den måten opp store karbonlagre.

Når skog hugges og trevirket forbrennes eller brytes ned biologisk, frigjøres karbon i form av CO2.

I Norge har vi hatt en situasjon der tilveksten har vært høyere enn hogsten, og vi har derfor hatt et nettoopptak av CO2.

Det årlige nettoopptaket i den norske skogen har de fem siste årene vært mellom 25–30millioner tonn CO2.

Kilde: Miljødirektoratet

ELVERUM (ABC NYHETER): Det sier en indignert styreleder i Det norske Skogselskap, forhenværende landbruksminister Johan C. Løken, til ABC Nyheter.

Han har i mange år vært drivkraft for mer hogst og næringsutvikling fra skogene i Norge, og fikk fredag hjelp av utenriksminister Børge Brende til å argumentere for mer avvirkning av skog i Norge som ledd i den globale klimakampen.

Det trass i at voksende skog binder og lagrer store mengder karbon, som ellers ville blitt sluppet ut fra Norge.

– Jeg går inn for en dynamisk bærekraftig skogpolitikk der vi kan øke tilveksten, uttaket og den stående skogmassen samtidig, sier Løken til det dilemmaet.

Les også: Kronprinsen vil fange klimautslipp i skogen

Den gjengen vil han sette på plass

Norge bruker milliarder på å verne regnskog mot hogst i tropene som virkemiddel i klimakampen. Derimot framholdt både Løken og utenriksminister Børge Brende på skogkonferansen «Grønn vekst» på Elverum fredag at Norge burde hogge og bruke mer av sin skog – også som klimatiltak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du påpeker selv at voksende skog i Norge binder nesten like mye CO2 som det vi slipper ut. Er det ikke da et paradoks å hugge mer av den?

– Problemet er at vi ikke bruker skogen nok. Trærne råtner. Og da faller bindingen av karbon, og vi kan bruke mindre av trevirket til å erstatte fossile kilder. I Sverige har de klart å øke både uttak, tilvekst og stående skogmasse, slår Løken fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hans syn har fått kraftig motbør fra SSB-forsker Bjart Holtsmark og andre, som mener å påvise at økt uttak av norsk skog vil øke Norges nettoutslipp av karbon i et 100-årsperspektiv.

– Den gjengen har jeg vært opptatt av å sette på plass, sier Johan C. Løken.

Les også: Sjokk for klimatiltak i skogen

Håper på Solberg-regjeringen

TRISTE MELDINGER FRA GAZA: Børge Brende oppdaterte seg på nedslående meldinger midt oppe i skogseminar og festspill i Elverum. Foto: Thomas Vermes.TRISTE MELDINGER FRA GAZA: Børge Brende oppdaterte seg på nedslående meldinger midt oppe i skogseminar og festspill i Elverum. Foto: Thomas Vermes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men i diskusjonen om norske klimatiltak i prosjektet «Klimakur» ble vel Holstmark gitt rett i at mer uttak av skogen ikke vil gi positiv klimaeffekt på svært mange år?

– Klimameldinga er ikke fulgt opp i praksis av verken den forrige eller nåværende regjering i spørsmålet om skog. Spørsmålet er hva Solbergregjeringen gjør. I det reviderte nasjonalbudsjettet de la fram i vår, er det positive signaler, sier Løken.

Festspill og skog under Gaza-krise

Og mens Gaza bombes fordi våpenhvilen fredag brøt sammen og stadige oppdateringer renner inn på mobilen til utenriksminister Brende, tilbrakte han fredagen med først å åpne Elverum kunstforenings festspillutstilling, så høre på skog- og klimafaglige innlegg på konferansen «Grønn vekst» for så å åpne de 40. festspillene i Elverum.

– Man er opptatt av skog her ved bredden av Glomma, ved bredden av Ganges og i møterom i New York. Derfor har skog blitt utenrikspolitikk, sa Brende til forsamlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nylig hadde han besøk av den franskeutenriksministeren, Laurent Fabius, som skal være vert for det neste, store FN-toppmøtet om klima i Paris i 2015.

– Jeg kan røpe at Fabius har et helt bevisst forhold til skogens rolle som en lavthengende frukt.

Brende roste den rødgrønne regjeringens satsing for bevaring av regnskog, men fikk også spørsmål om skogplanting hjemme blir en like viktig del av klimapolitikken som vern av tropisk skog.

– Norges skogsatsing globalt vil fortsette. Når det gjelder skogplanting i Norge, er regjeringa klar på at det er viktige tiltak og landbruksministeren har en veldig offensiv skogpolitikk. Vi skal være gode ute, men også satse på skogen hjemme, svarte Børge Brende.