Frykter katastrofe på Gazastripen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Våpenhvilen er over. Mens anklagene flyr mellom Israel og Hamas, nærmer Gazastripen seg en humanitær katastrofe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en helt kritisk situasjon som nærmer seg en humanitær katastrofe, sier Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors til NTB.

Hamas og Israel innledet en 72 timers humanitær våpenhvile fredag morgen. Men pustepausen for de 1,8 millioner innbyggerne på Gazastripen varte ikke lenge. Etter få timer anklaget begge sider hverandre for avtalebrudd, luftvernsirenene gikk i Israel, artilleriilden lød på Gazastripen, og mange var drept i nye angrep.

– Dette skjer i et område der det ikke finnes steder å gjemme seg, og der selv FN-skoler med barn blir beskutt, sier Mollekleiv og nevner spesielt de mange barna som er traumatisert av krigen.

Anklager

Israel sier Hamas sto bak avtalebruddet gjennom et angrep mot israelske soldater sør i Gaza. En israelsk soldat ble bortført og to ble drept.

– Våre første opplysninger tyder på at en soldat er bortført av terrorister i en episode der terrorister brøt våpenhvilen, sier talsperson Peter Lerner i det israelske forsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hamas svarer at Israel er ansvarlig for den brå slutten på roen. Palestinerne har kun forsvart seg, sier talsperson Fawzi Barhum.

– Det er okkupasjonsmakten som har brutt våpenhvilen, sier han.

Det var uansett palestinerne som led de største tapene da våpenhvilen røk. Ved Rafah sør på Gazastripen ble minst 50 mennesker drept og 220 såret i israelske angrep, ifølge helsepersonell.

Rundt 1.500 palestinere er drept siden begynnelsen av juli, de fleste av dem sivile. På israelsk side er tre sivile og 63 soldater drept. Konflikten er dermed den verste siden krigen i 1967 når det gjelder antall drepte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Respektere avtalen

Utenriksminister Børge Brende (H) oppfordrer partene «på det sterkeste» til å respektere våpenhvilen.

– Det er viktig at den inngåtte avtalen overholdes slik sårede kan hjelpes og døde kan begraves, og slik at man kan starte arbeidet med å utbedre de omfattende skadene, sier Brende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FN trygler om våpenstillstand og mener det kan ha vært væpnede palestinere som brøt avtalen ved å angripe israelske soldater i en tunnel kort tid etter at avtalen trådte i kraft fredag morgen.

– FN er ikke i stand til å gi en uavhengig bekreftelse på disse meldingene. Men hvis det blir bekreftet, vil det være et alvorlig brudd på den humanitære våpenhvilen av militante fraksjoner på Gazastripen, sier FN-utsending Robert Serry i Jerusalem.

Les også: Våpenhvilen på Gazastripen er over

Pause

Våpenhvilen kom i stand etter press fra FN og USA.

– Denne våpenhvilen er avgjørende for å gi uskyldige sivile en sårt tiltrengt pause fra voldshandlingene, sa USAs utenriksminister John Kerry da han kunngjorde avtalen torsdag kveld.

Det var også meningen at Israel og palestinerne skulle møtes i Kairo fredag for å forhandle om en mer varig løsning på konflikten. Men uten en våpenhvile blir det trolig utsettelser, ifølge Egypt.

Brende understreker at partene ikke må la brudd på avtalen stoppe samtalene. En humanitær våpenhvile er bare første skritt på veien tilbake til politiske samtaler, sier han.

– En tostatsløsning og en slutt på okkupasjonen er det som skal til for en varig løsning på konflikten.