ISIL på frammarsj i Syria:– Vesten bør avvikle sanksjonene mot Assad-regimet i Syria

Helge Lurås mener nå at valget står mellom diktatoren Assad og IS (tidligere ISIL) i Syria. Foto via NTB scanpix.
Helge Lurås mener nå at valget står mellom diktatoren Assad og IS (tidligere ISIL) i Syria. Foto via NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mye tyder på at den fryktede islamistiske bevegelsen ISIL nå er i ferd med å bli Assad-regimets hovedmotstander i krigen om Syria. I valget mellom de to, bør ikke Vesten motarbeide diktatoren Assad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mener analytikeren Helge Lurås, som leder Senter for internasjonal og strategisk analyse.

Norge er med på de internasjonale sanksjonene mot Assad.

– Jeg mener det er uklokt å undergrave Bashar al-Assads posisjoner ytterligere, sier Helge Lurås til ABC Nyheter.

Den fryktede og usedvanlig brutale islamistiske ISIL-bevegelsen (Islamsk stat i Irak og Levanten) har erobret store deler av Irak. Nå er de i ferd med å styrke grepet over betydelige deler av det krigsherjede nabolandet Syria.

Også i Syria farer de hardhendt fram mot sine motstandere. Etter å ha erobret regjeringsposisjoner, rykket ISIL også her ut med bilder og skrytevideoer av henrettede mennesker, med avkuttede hoder på stang.

Les også: Legger ut grusomme «skrytevideoer»

– Assad er nærmere Vesten

I denne situasjonen fortsetter Vesten sine sanksjoner mot ISILs viktigste motstander i Syria, diktatoren Assads regime. Håpet har vært at de mer sekulære, men løselige gruppene løselig organisert i Frie Syriske Armé (FSA) skulle vinne fram. Det ser ikke ut til å skje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helge Lurås.Helge Lurås.

– Assad-regimet var i det minste et sekulært regime. Det var mye nærmere Vesten når det gjelder kvinnefrigjøring og andre ting, enn det man kunne tenke seg med alternative krefter, sier forskeren Helge Lurås.

– Den viktigste kritikken mot å undergrave styresmaktene i andre land, er at du legger til rette for anarki. Mange, også i befolkningene det gjelder, vil si at det er bedre et ordnet diktatur enn det vi opplever nå, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Står vi nå foran et valg mellom to onder i Syria – mellom Assad-regimet eller det islamske kalifatet ISIL (IS) vil opprette i Irak og Syria?

– Kamp mellom to onder har det vært en god stund. Men mitt inntrykk er ikke at Islamic State er helt enerådende på opposisjons-siden. Al Qaida-bevegelsen Nusra-fronten har fortsatt oppslutning. Saudi Arabia støtter Den islamske fronten. Og den Frie syriske armé (FSA) får støtte fra USA, sier Lurås.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Selvutnevnt kalif ber alle muslimer adlyde ham

Valg mellom to onder i Syria

– FSA er jo bevegelsen Vesten, inkludert Norge, støtter. Men er det noe igjen av den?

– Det ser ut til å være lite igjen av FSA. FSA har alltid vært en paraplyorganisasjon for titalls militser og lokale grupper. De er løse organisasjoner som ofte skifter lojalitet ut fra hvor de kan få mest våpen. Av og til vender de seg til FSA, av og til Nusra-fronten. Men de er mer sekulære organisasjoner enn resten av opposisjonen, svarer Lurås.

Saken fortsetter under bildetDen frie syriske arme er på vei ut. Foto fra Aleppo av Sultan Kitaz/Reuters - NTB scanpix.Den frie syriske arme er på vei ut. Foto fra Aleppo av Sultan Kitaz/Reuters - NTB scanpix.

Han oppsummerer at ISIL en periode var i tilbakegang i Syria. Så kom offensiven deres i Irak. De har profitert på den, ved at den ga kontroll over finansielle ressurser og våpen som hjelper kampen deres i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fra vestlig perspektiv kan du si at vi nå står overfor valget mellom to onder. Jeg har hele tida ment at Assad var det minste ondet. Det vi nå ser, er en konsekvens av hva man burde forstått ville skje. Det er større grunn til å bekjempe ISIL, enn å undergrave Assad, framholder Lurås.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vesten har seg selv å takke

– Norge er jo med på internasjonale sanksjoner mot Assad. Hvor lurt er det å svekke ISILs viktigste motstander?

Saken fortsetter under bildetTorturbilder fra Assads regime blir lagt fram under en høring i USA. Foto: Brendan Smialowski/AFP - NTB scanpix.Torturbilder fra Assads regime blir lagt fram under en høring i USA. Foto: Brendan Smialowski/AFP - NTB scanpix.

– Jeg mener det er uklokt å undergrave Assads posisjoner ytterligere. Men man er jo bundet av posisjonene man har tatt tidligere. USA har helt siden 2011 sagt at Assad må gå. Det er vanskelig for dem å gå tilbake på de uttalelsene. Det ville undergrave troverdigheten av framtidige bombastiske uttalelser fra dem, sier Helge Lurås.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker at ISIL er en større terrortrussel mot Europa, enn mot USA. De muslimske innvandrerne er også bedre integrert i USA.

– Fra amerikansk side er det ikke nødvendigvis en katastrofe at ISIL kjemper i Syria.

– Uroen i Midt-Østen er noe vi i større grad er nødt til å lære oss å leve med. Det er slutt på den tiden at vi da må inn og «ordne opp», som i Irak og Libya, mener han.

– Vi ser nå konsekvensen av den vestlige, feilslåtte politikken. Også Libya er på vei til full borgerkrig, og vestlige ambassader rømmer landet, sier Lurås.

– Man har seg selv å takke for oppblomstringen av ISIL. Du fjerner en diktator som selvfølgelig styrte med brutale midler. Og så får du opp en situasjon som gir framvekst for enda grufullere krefter, oppsummerer Helge Lurås.