Trass i økning av antallet hiv-smittede:Frp vil la homofile gi blod

VIL ÅPNE OPP: Frp vil jobbe for å la homofile menn få gi blod, og tar opp saken med helseministeren til høsten. Foto: NTB Scanpix
VIL ÅPNE OPP: Frp vil jobbe for å la homofile menn få gi blod, og tar opp saken med helseministeren til høsten. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du en mann som har hatt sex med en mann, blir du utestengt fra blodbanken på livstid. Det vil Frp jobbe for å endre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bekrefter Kari Kjos, stortingsrepresentant for Frp og leder av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

– Helsefraksjonen vil ta dette spørsmålet opp med helseministeren til høsten på et av våre faste møter med ham, for å se hvordan vi best kan arbeide videre med dette, sier Kjos til ABC Nyheter.

I dag blir potensielle mannlige blodgivere spurt om de har hatt sex med andre menn på det første skjemaet som skal fylles ut hos blodbanken. Er svaret ja, blir man utestengt fra å gi blod i Norge på livstid.

– Diskriminerende praksis

I en resolusjon fra Frps landsmøte i mai ber partiet sin stortingsgruppe om å jobbe for å legge til rette for at homofile skal kunne gi blod.

«Mens blodbanken skriker etter blod, setter dagens regelverk en sperre for at enkelte grupper mennesker skal få gi fra seg noe av det dyrebareste vi har i dagens medisinske verden,» står det å lese i resolusjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Dagens regelverk sier at en mann som er gift med en annen mann har større risiko for å gi fra seg HIV-smittet blod enn en heterofil ungkarsmann så sant vedkommende ikke har hatt samleie de siste seks månedene. Dette er en diskriminerende praksis,» står det videre i resolusjonsteksten.

Les også: Frp sliter med å fjerne «dusteforbud»

FpU svært fornøyd

Det var Fremskrittspartiets Ungdom som fremmet resolusjonsforslaget for landsmøtet, etter å ha argumentert for homofile blodgivere siden 2012.

Bjørn-Kristian Svendsrud i FpU er fornøyd med Frps nylige resolusjon. Foto: FpuBjørn-Kristian Svendsrud i FpU er fornøyd med Frps nylige resolusjon. Foto: Fpu

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Første nestformann Bjørn-Kristian Svendsrud er svært fornøyd med gjennomslaget hos moderpartiet. Han mener regelverket er utdatert.

– Forbudet mot homofile blodgivere ble innført på grunn av frykt for hiv-smitte i blodet. Nå har teknologien kommet så langt at eventuell smitte i blodet påvises mye raskere, sier Svendsrud til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker at Sverige allerede i 2010 la vekk forbudet mot homofile mannlige blodgivere, men kun hvis de ikke har hatt sex med menn på ett år.

– Det er et skritt i riktig retning, men et helt år er fremdeles for strengt. Vi ser for oss at homofile blodgivere behandles på lik linje med heterofile; hvis man ikke nylig har byttet seksualpartner, må man kunne få gi blod, sier nestformannen.

Les også: Norge gir fire milliarder til land som forbyr homofili

– Ikke et politisk spørsmål

Flere partier har vært innom diskusjonen rundt homofile blodgivere, blant annet gikk Arbeiderpartiet Sogn og Fjordane inn for å myke opp reglene tidligere i år.

Arbeiderpartiet nasjonalt har ingen planer om å foreslå noen endring av regelverket, forklarer partiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen.

– Dette er ikke et politisk, men et medisinsk spørsmål. I avgjørelsen om blodgivning er det atferden som er utelukkelsesgrunn, ikke legning, sier Micaelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker at Norge følger Europarådets retningslinjer på området.

– Blodforskriften utelukker ikke homofile som blodgivere. Derimot er personer med risikoatferd utelukket. Tryggheten og sikkerheten for de som får blod er det overordnede hensynet bak utvelgelseskriteriene. Vi er opptatt av at det skal være sikkert å gi og få blod, og da må det være sikkerhet for at giverblod ikke har smittsomme sykdommer, sier Micaelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra blodbankens spørreskjema.Fra blodbankens spørreskjema.

– Foruroligende høy smitte

Helsedirektoratet har ingen planer om å endre på reglene på eget initiativ, opplyser avdelingsleder Marit Endresen.

– Årsaken er den samme som tidligere, at nysmitte med hiv er foruroligende høy i denne gruppen. Helsedirektoratet ser derfor - etter råd fra fagmiljøet og Transfusjonstjenestens kvalitetsråd - ikke grunn til å endre reglene nå, sier Endresen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo kommunes helsebyråd Øystein Eriksen Søreide (H) gikk nylig ut med sin bekymring for økningen i hivsmitte blant homofile menn. 98 homofile menn pådro seg viruset i 2013.

– Smitte mellom menn som har sex med menn økte mest i løpet av 2013. Det virker jo nærmest som at noen ikke bryr seg om risiko i det hele tatt, sa byrådet til Dagsavisen.

Under «hvem kan være blodgiver» opplyser Helsedirektoratet blant annet følgende:

«Blodgiveren skal være frisk. Det er også gitt krav til at vekt, blodtrykk, hemoglobin, medikamentbruk m.m. skal være innen gitte grenser. Det stilles videre krav til at blodgiveren ikke skal ha en adferd eller aktivitet som statistisk sett gir en høyere risiko for å erverve smittsomme sykdommer.»

På blodgiverskjemaet må også kvinner svare på om de har sex med menn som har sex med menn.

Les også: Hiv-syke lever nesten like lenge som friske