Gaza-krigen krever ufødte liv

Soha Mosleh fødte et dødfødt barn på Al-Shifasykehuset, trolig som følge av belastningene hun ble utsatt for da hun måtte flykte fra sitt hjem. Foto: UNICEF
Soha Mosleh fødte et dødfødt barn på Al-Shifasykehuset, trolig som følge av belastningene hun ble utsatt for da hun måtte flykte fra sitt hjem. Foto: UNICEF
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigen på Gazastripen har så langt krevd nærmere 250 barneliv. Konflikten får også store konsekvenser for gravide kvinner i krigsområdene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

249 barn er så langt drept i kampene i Gaza den siste tiden, og tallet stiger nesten daglig.

– Det siste tallet på døde barn, er barn som er drept i angrep. Men det er noen barn som ikke blir en del av den statistikken, og det er de som aldri blir født eller blir født for tidlig og ikke klarer seg, skriver Helene Sandbu Ryeng, kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge, i en pressemelding.

– Vi får rapporter om at de siste tre ukene har antall spontanaborter, dødfødsler og barn som fødes for tidlig økt betraktelig, skriver Sandbu Ryeng.

Måtte rømme for livet - mistet barnet

Soha Mosleh var gravid i niende måned da konflikten mellom Israel og Gaza trappet opp igjen i begynnelsen av juli. De voldelige kampene gjorde at det ikke lenger var trygt for henne å oppholde seg i sitt eget hjem, og hun forlot det for å søke tilflukt et tryggere sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble en for stor belastning for den høygravide kvinnen.

– Det føltes som en stein, sier Mosleh om smertene hun opplevde under flukten. Selv om hun klarte å komme seg til Al-Shifasykehuset i Gaza, fødte hun en dødfødt jentebaby.

Ifølge Moslehs leger ble dødfødselen forårsaket av stresset hun opplevde da hun forsøkte å komme seg i sikkerhet.

Les også: Følelsene renner over i dekning av gaza-konflikten

Sprengt kapasitet på sykehuset

Jordmor Maysa Abu Shaban forteller om vanskelig tider på fødeavdelingen ved Al-Shifasykehuset. Foto: UNICEFJordmor Maysa Abu Shaban forteller om vanskelig tider på fødeavdelingen ved Al-Shifasykehuset. Foto: UNICEF

Jordmor Maysa Abu Shaban har arbeidet på Al-Shifasykehuset i Gaza i fem år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forteller at antallet unormale fødsler, aborter og dødfødsler øker i krigstider.

– Mange sykehus og private klinikker er stengt slik at kvinner som normalt ikke ville ha kommet til Al-Shifa for å føde ikke har annet valg, sier hun til UNICEFs medarbeidere i Gaza.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På sykehuset er kapasiteten allerede sprengt, og pasienter med livstruende skader blir prioritert.

– Det er ekstreme forhold med så store pasientstrømmer. Natten med voldsomme bombinger kom det minst 400 pasienter til sykehuset. 47 var døde eller døende. 15 prosent trengte omfattende behandling, sa lege Mads Gilbert til Dagens Medisin i forrige uke.

Gilbert har sammen med 28 andre leger og forskere skrevet et åpent brev som ble publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet, der de ber det internasjonale samfunnet bidra til å stoppe massakren av palestinere i Gaza.

Les også: Gilbert ber om luftbro til Gaza

– Spør meg selv om jeg får se barna mine igjen

For jordmor Abu Shaban handler hver dag om liv og død.

– Jeg er ikke interessert i politikk, men jeg har fire barn og de er redde. Jeg er bekymret for dem. Jeg kommer til sykehuset og spør meg selv om jeg vil få se barna mine igjen, eller om de vil få se meg, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangler spesialister

En lege ved Al-Shifasykehuset overvåker et spedbarn som ligger i kuvøse. Foto: UNICEFEn lege ved Al-Shifasykehuset overvåker et spedbarn som ligger i kuvøse. Foto: UNICEF

Krigen gjør det vanskelig for gravide kvinner å gjennomføre et normalt svangerskap. Flere studier har de siste årene vist en klar sammenheng mellom stress og sorg hos gravide kvinner og fødselskomplikasjoner.

I tilegg mangler Al-Shifasykehuset nødvendig utstyr og personell.

– Sykehuset trenger legespesialister og medisinsk støtte. Det er en humanitær katastrofe. Pasienter dør nå fordi vi ikke har tilstrekkelig behandlingskapasitet og utstyr, selv om staben jobber enormt godt, sier Mads Gilbert til Dagens Medisin.