Norge gir nye 15 millioner

Ebola-bekjempelse kan koste drøyt 600 millioner

BESKYTTER SEG: Helsepersonell med beskyttelsesdrakter fra organisasjonen Leger Uten Grenser ved et senter for ebolapasienter i Kailahun i Sierra Leone. Foto: Tommy Trenchard / Reuters / NTB scanpix
BESKYTTER SEG: Helsepersonell med beskyttelsesdrakter fra organisasjonen Leger Uten Grenser ved et senter for ebolapasienter i Kailahun i Sierra Leone. Foto: Tommy Trenchard / Reuters / NTB scanpix

WHO lanserer en plan med en prislapp på 100 millioner dollar for å bekjempe ebola-epidemien som har kostet over 700 liv i Vest-Afrika. USA advarer mot reiser til rammede land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens helseorganisasjon WHO kunngjorde torsdag at innsatsen mot ebola-epidemien vil kreve 100 millioner dollar, tilsvarende nær 630 millioner kroner.

– Utbruddet av ebolavirus-sykdom i Vest-Afrika er svært urovekkende. Det er nødvendig med styrket innsats både lokalt og internasjonalt for å bringe utbruddet under kontroll og hindre videre spredning, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en pressemelding.

Samtidig lover han å styrke den norske støtten til bekjempelse av epidemien med 15 millioner kroner.

– Omfanget av ebola-utbruddet kombinert med den vedvarende trusselen det utgjør, krever at WHO og Guinea, Liberia og Sierra Leone trapper opp innsatsen, sier WHO-sjef Margaret Chan.

Norge gir mer

Norge øker støtten til bekjempelse av ebola-utbruddet i Vest-Afrika med 15 millioner kroner. WHO lanserer en innsats til 100 millioner dollar

– Utbruddet av ebolavirus-sykdom i Vest-Afrika er svært urovekkende. Det er nødvendig med styrket innsats både lokalt og internasjonalt for å bringe utbruddet under kontroll og hindre videre spredning, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en pressemelding.

Til nå har ebolaepidemien krevd rundt 730 menneskeliv i de vestafrikanske landene Liberia, Guinea, Sierra Leone og Nigeria. Verdens helseorganisasjon (WHO) kunngjorde torsdag at innsatsen vil kreve 100 millioner dollar.

Nytt nivå

– Innsatsen må tas til et nytt nivå, og det krever flere ressurser, medisinsk ekspertise, regional beredskap og koordinering, sier WHO-sjef Margaret Chan ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Norge øker støtten med 5 millioner kroner til Leger Uten Grenser og 10 millioner til WHO, opplyser utenriksministeren. Norge har tidligere gitt 4 millioner kroner til Leger Uten Grenser.

Norske myndigheter følger situasjonen nøye. Folkehelseinstituttet har oppdaterte råd og informasjon til publikum på sine hjemmesider, understreker Utenriksdepartementet.

Unntakstilstand i Sierra Leone

Regjeringen i Sierra Leone har innført unntakstilstand i to til tre måneder for å bekjempe ebolaepidemien i landet.

– Ebolaviruset utgjør en ekstraordinær utfordring for landet vårt, sa Sierra Leones president Ernest Bai Koroma i en TV-sendt tale til nasjonen torsdag.

Han har bedt politi og militære styrker om å isolere områdene som er hardest rammet av det dødelige viruset. Sikkerhetsstyrkene skal også bistå helsepersonell og hjelpeorganisasjoner som behandler de syke.

USAs smittevernmyndigheter fraråder nå ikke-nødvendige reiser til Guinea, Liberia og Sierra Leone.

Skoler stengt

I Sierra Leone skal representanter fra myndighetene gå fra hus til hus for å finne smittede og sette dem i karantene.

De omfattende tiltakene har likhetstrekk med tiltak som allerede er innført i nabolandet Liberia.

Også her er rammede lokalsamfunn blitt satt i karantene. I tillegg er alle skoler stengt og alle fotballkamper avlyst.

– Alle skoler har fått ordre om å stenge i henhold til nye direktiver fra utdanningsdepartementet, sa president Ellen Johnson Sirleaf i en TV-sendt tale onsdag.

Mange offentlig ansatte er blitt permittert i én måned.

– Liten fare på fly

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA opplyste torsdag at WHO ikke anbefaler begrensninger på flyreiser som følge av epidemien i Vest-Afrika.

Myndighetene i Kenya og Etiopia har likevel valgt å innføre nye tiltak ved landenes flyplasser og havner.

Nær kontakt

Organisasjonen Plan Norge har uttrykt bekymring for at ebolaepidemien kan spre seg til andre deler av verden, og regjeringen i Storbritannia har kalt sykdommen en alvorlig trussel.

Mange eksperter mener imidlertid at faren for omfattende spredning til områder utenfor Afrika er begrenset.

– Jeg ville ikke vært redd for å sitte ved siden av noen med ebolaviruset på T-banen så sant de ikke kaster opp på deg, sier forskeren Peter Piot til nyhetsbyrået AFP.

Fattigdom og borgerkrig

Han minner om at overføring av viruset krever nær kontakt med en smittet person. Av den grunn er han ikke veldig bekymret for at ebola skal spre seg som en stor epidemi i Europa, USA eller andre land utenfor de rammede områdene i Vest-Afrika.

At sykdommen har spredd seg i Sierra Leone og Liberia har sammenheng med lokale forhold, ifølge Piot, som er leder for London School of Hygiene and Tropical Medicin. Han peker på fattigdom, dårlig helsevesen og mange år med borgerkrig som har undergravd tilliten til myndighetene.

I 1976 var den da 27 år gamle Piot med på å oppdage ebolaviruset.

Personvernpolicy