Imamen i Kinas største moské drept

Imamen i Kinas største moské ble drept etter å ha ledet morgenbønnen i moskeen i Xinjiang vest i landet, opplyser lokale myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den regjeringsutnevnte imamen Jume Tahir ble drept onsdag av «tre bøller påvirket av religiøs ekstremistisk ideologi», het det på Xinjiang-regjeringens nettside Tianshan.

Tahir var øverste leder i den 600 år gamle Id Kah-moskeen i byen Kashgar.

Kinesisk politi skjøt og drepte to antatte gjerningsmenn og pågrep en tredje, ifølge Tianshan. Imamen ble funnet død i en blodpøl utenfor moskeens bønnehus, melder Radio Free Asia (RFA).

Xinjiang er hjemregion til den kinesiske minoriteten uigurer, som i hovedsak er muslimer. Av en befolkning på 21,8 millioner er rundt 8 millioner uigurer. Imamer i Kina utnevnes av regjeringen og er i likhet med andre religiøse ledere underlagt sterk statlig kontroll i det offisielt ateistiske landet.

Kinesiske myndigheter anklager ofte uiguriske separatister for terrorangrep. Det siste året har volden i Xinjiang økt kraftig. Imam-drapet skjer to dager etter at flere titalls mennesker ble drept i voldsomme sammenstøt mellom uigurer og hankinesere i Kashgar-regionen.

Personvernpolicy