Norske helsemyndigheter overvåker ebolautbrudd

Legen Kent Brantly var i Liberia med hjelpeorganisasjonen Samaritans Purse da han ble smittet av Ebola. Nå trekker de og andre seg ut av området. Foto: Joni Byker/AFP - NTB scanpix.
Legen Kent Brantly var i Liberia med hjelpeorganisasjonen Samaritans Purse da han ble smittet av Ebola. Nå trekker de og andre seg ut av området. Foto: Joni Byker/AFP - NTB scanpix.

Dersom det kommer en smittet person til Norge, vil han bli raskt fulgt opp, sier overlege.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utbruddet er alvorlig på grunn av størrelse og dødeligheten av sykdommen, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Skulle et tilfelle dukke opp i Norge hos en reisende som har oppholdt seg i et utbruddsområde, vil personen bli raskt fulgt opp, og det er liten risiko for at sykdommen vil bre seg videre her i landet. Norge har også en god beredskap for å håndtere en slik situasjon, sier overlege Siri Hauge ved Folkehelseinstituttets avdeling for infeksjonsovervåking.

672 personer døde

Ebolaviruset har kostet til sammen 672 personer livet i Guinea, Sierra Leone og Liberia siden utbruddet startet i februar, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Det er aldri rapport ebolatilfeller hos reisende til eller fra Norge, og WHO anbefaler ingen restriksjoner for reisende til eller fra områder hvor det er blitt påvist ebolatilfeller eller pågår sykdomsutbrudd.

Les også: – Norge må forberede seg på ebola

Kaller hjem frivillige

Samtidig kaller det amerikanske fredskorpset hjem hundrevis av frivillige fra Guinea, Liberia og Sierra Leone på grunn av frykt for ebolasmitte.

To av dem er nå i isolasjon etter å ha vært i kontakt med en person som senere døde av viruset, opplyser en talkvinne for fredskorpset.

Ebola-rammede Liberia stenger alle skoler i en landsdekkende aksjon for å bekjempe spredning av det dødelige viruset, opplyser liberiske myndigheter.

Les også: Norsk forsvarsveteran til Liberia for å kjempe mot ebola

Saken fortsetter under bildetMens andre kaller sine frivillige hjem drar den norske forsvarsveteranen Kenneth Bjerkelund ned til Liberia. Foto: NTB scanpix.Mens andre kaller sine frivillige hjem drar den norske forsvarsveteranen Kenneth Bjerkelund ned til Liberia. Foto: NTB scanpix.

Stenger skoler

Alle skoler i landet stenges, og alle offentlige ansatte som ikke er ansatt i nøkkelposisjoner, permitteres i 30 dager. Sikkerhetsstyrker har fått ordre om å iverksette tiltakene, ifølge liberiske myndigheter.

Ved av juli hadde 129 ebola-smittede personer mistet livet i Liberia.

Hjelpearbeidere i beskyttelsesutstyr på vei for å begrave en kvinne som døde av Ebola i Liberia. Foto: Ahmed Jallanzo/EPA - NTB scanpix.Hjelpearbeidere i beskyttelsesutstyr på vei for å begrave en kvinne som døde av Ebola i Liberia. Foto: Ahmed Jallanzo/EPA - NTB scanpix.

Ofre for sykdommen det ikke finnes noen kur imot, ligger etterlatt i hus og flyter i elver, forteller øyenvitner til den lokale avisen Front Page Africa.

Les også: – Ebola-utbruddet er ute av kontroll

– Ikke sikkert

Pårørende frykter de skal bli smittet om de tar på de døde, skriver Gulf Times.

Overfylte klinikker må avvise pasienter, og helsepersonell blir truet av folk som hevder utlendinger har tatt med seg sykdommen til landet, forteller Kendall Kauffeldt, leder av den amerikanske hjelpeorganisasjonen Samaritan's Purse i Liberia.

– Vi kan ikke lenger arbeide i sikkerhet. Sikkerheten til våre helsearbeidere er truet, sier han til nyhetsbyrået DPA.

De frivillige vil returnere til USA når de er klarert til å reise.

Personvernpolicy