Mottatt som folkehelt på GardermoenGilbert ber om luftbro til Gaza

En plakat med Mads Gilbert på før han ankom Oslo lufthavn onsdag kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge bør ta initiativ til en luftbro i FN-regi på Gaza, mener overlege Mads Gilbert. Han tegner et uhyrlig bilde av situasjonen på bakken i de palestinske områdene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Mads Gilbert

* Norsk professor og anestesilege, 67 år gammel.

* Overlege ved akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

* Mangeårig aktivist i Palestinakomiteen og medlem av partiet Rødt.

* Har i lange perioder arbeidet som lege i konfliktområder verden over.

* Vakte internasjonal oppsikt da han sammen med sin norske legekollega Erik Fosse rapporterte fra Shifa-sykehuset på Gazastripen under Israels militæroffensiv mot området i 2009.

* Skrev samme år boken «Øyne i Gaza» sammen med Fosse.

* Er tildelt en rekke priser, blant dem Fritt Ords honnørpris.

* Utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i 2013.

– FN må sende inn hvite helikoptre for å evakuere sårede og skadde, sa Gilbert på en pressekonferanse på Gardermoen onsdag kveld.

Han viser til at den egyptiske grensen så å si er lukket og at mangelen på utstyr og forsyninger er stor ved de palestinske sykehusene.

– Israel fører krig mot barn og sivile. Militæret bomber grønnsaksmarkeder, skoler, ambulanser, sykehus, boliger, ja selv rehabiliteringssykehus med sengeliggende handikappede, sa Gilbert, som kalte krigen på Gaza et «folkemord».

Les også: Gilbert: – Blodet renner i Gazas gater

Rystende bilder

Sammen med Aker-legen Mohammed Abou-Arab som selv har palestinsk bakgrunn, ankom Gilbert onsdag Norge etter 15 anstrengende døgn ved Shifa-sykehuset på Gaza.

Med seg til møtet med norsk presse hadde han en katalog av rystende bilder som han selv hadde tatt. Her var barn med avrevne lemmer og hode, en gravid kvinne med sønderrevet ansikt og en ung mann med alvorlige splintskader over store deler av kroppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre bilder viste barn som satt og ventet på behandling for mindre alvorlige skader – et avmattet og spørrende blikk søkte kameralinsen.

– 25 prosent av de drepte er barn og 50 prosent av de skadde er kvinner og barn. Det er rått å oppleve i 2014 at hæren som beskriver seg selv som verdens mest moralske kaller dette selvforsvar. Det er ikke terrorister som rammes, det er sivilister. Alminnelige mennesker som deg og meg, sier Gilbert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Israels ambassadør: – Her kan Gaza-boerne være trygge

Ikke helter

Ankomsthallen ved Oslo Lufthavn var fylt av folk med plakater, roser og palestinske flagg da Gilbert og Abou-Arab kom hjem fra Gaza onsdag.

– Vi fikk en heltemottakelse, og det er hyggelig. Men de virkelige heltene befinner seg i Gaza, sier Gilbert.

Hovedproblemet er at palestinerne ikke betraktes som likeverdige mennesker, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kjernen er tallet 2 til 1.210. To drepte israelere er selvsagt to for mange og 1.210 drepte palestinere er 1.210 for mange. Men forholdet 1 til 605 uttrykker klart en forskjell i menneskeverd, sa han.

Påstanden om at palestinske grupperinger som Hamas bruker sivile som skjold og således har en stor del av ansvaret for sivile tap, fester han ikke lit til.

– Jeg har ikke noe eksempel – verken nå eller tidligere – på at palestinsk milits bruker sivile som skjold, sier Gilbert.

– Hvis Israel mener at den palestinske militsen bruker sivile som skjold, så kan de jo åpne grensene og la sivilbefolkningen få anledning til å slippe unna. Nå er ikke dette mulig i Gaza. Vanlige mennesker har ingen steder å flykte.

Les også: Bombeangrep mot en FN-skole på Gazastripen

Fosse på vei

Onsdag kunne Abou-Arab fortelle at Gilbert er tildelt æresborgerskap i Palestina av president Mahmoud Abbas for sin mangeårige innsats.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deres kollega Erik Fosse var onsdag kveld i Tel Aviv og ventet på å slippe inn i Gaza for å avhjelpe legene ved Shifa-sykehuset, men det er ikke klart når han eventuelt vil være på plass.

De ansatte ved Shifa-sykehuset får for øvrig de aller beste skussmål fra sine norske kolleger.

– Legene og alle andre som jobber der er førsteklasses, men de mangler forsyninger og nødvendig utstyr. Og for ordens skyld: jeg har ikke sett palestinske soldater, milits eller militære ledere på sykehuset, sier han.