Norsk forsvarsveteran til kamp mot ebola i Liberia

DØDELIG VIRUS: Kenneth Bjerkelund er i Liberia for å kjempe mot det dødelige ebolaviruset. – Jeg vil ikke si jeg er redd, men jeg har tanken på at jeg kan bli smittet i bakhodet hele tiden, sier han. Foto: Privat / NTB scanpix
DØDELIG VIRUS: Kenneth Bjerkelund er i Liberia for å kjempe mot det dødelige ebolaviruset. – Jeg vil ikke si jeg er redd, men jeg har tanken på at jeg kan bli smittet i bakhodet hele tiden, sier han. Foto: Privat / NTB scanpix

Den norske forsvarsveteranen Kenneth Bjerkelund er i ebola-rammede Liberia for å bekjempe det dødelige viruset. Nylig ble han vitne til at en kvinne døde av sykdommen på gaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 33-årige forsvarsveteranen fra Stavanger er i Liberia for å spre informasjon om viruset i et forsøk på å forhindre spredning. Bjerkelund forteller at han så en kvinne som lå på gaten i hovedstaden Monrovia med tegn på den dødelige sykdommen. Hun var ikke langt unna døden, forteller Bjerkelund til NTB.

– Hun hadde alle tegn på ebola, som bloduttredelser på armer og bein. Jeg ble lei meg for jeg er opptrent til å hjelpe mennesker i nød. Her har vi en annen situasjon, det er ingen kur mot ebola, sier han.

Norske forsvarsveteraner er i gang med et prosjekt for å organisere frivillige til Liberia, Sierra Leone og Guinea for å kjempe mot ebolaviruset. Organisasjonen Making Change står bak prosjektet. Bjerkelund, som har jobbet ti år i Forsvaret, reiste til Liberia mandag.

Ebola-rammede Liberia besluttet onsdag å stenge alle skoler og permittere alle offentlig ansatte som ikke sitter i nøkkelposisjoner. Tiltakene er del av en landsdekkende aksjon for å bekjempe spredning av det dødelige viruset, opplyser liberiske myndigheter.

Reiser til smitteområde

Om få dager reiser forsvarsveteranen fra hovedstaden Monrovia til en landsby i Foya-distriktet, et område som har blitt hardt rammet av viruset. Det har vært vanskelig å få tak i bil og sjåfør fordi de ikke tør å kjøre inn til smitterammede områder, forteller Bjerkelund.

– Jeg vil ikke si jeg er redd, men jeg har tanken på at jeg kan bli smittet i bakhodet hele tiden, spesielt med tanke på familien. Jeg tar alle forholdsregler for å være på den sikre siden, men man kan aldri være 100 prosent sikker, sier han.

Over 670 personer i Liberia, Guinea og Sierrea Leone har dødd etter å ha blitt smittet av ebola, viser tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO). I Nigeria har viruset også dukket opp i byen Lagos.

Mange leger slutter å jobbe fordi de er redde for å bli smittet, ifølge Bjerkelund.

– Helsepersonell her er redde. Mange har blitt smittet og flere fratrer jobbene sine i frykt for å bli smittet. Da jeg landet på flyplassen, tok de temperaturen på alle som skulle inn i landet, og ansatte hadde verneutstyr på seg, sier han.

– Kan gjøre en forskjell

Sjef for den norske militærmisjonen i NATO, Robert Mood, er også rådgiver for organisasjonen Making Change. Han sier han er urolig for Bjerkelund, men tror forsvarsveteranen kan være med på å utgjøre en forskjell.

– Hvis noen kan ta vare på seg selv og utgjøre en positiv forskjell, så er det Kenneth. De med forsvarsbakgrunn er akkurat den typen mennesker som du trenger i krisesituasjoner. De har en evne til å få et raskt overblikk og gå inn og gjøre noe med det, sier Mood til NTB.

To amerikanere smittet

En ledene ebola-lege som har behandlet over hundre smittede personer i Liberia, døde selv av viruset tirsdag.

Nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger Uten Grenser er også i Liberia.

– Tre store sykehus i Liberia har nettopp stengt som følge av krisen. Det er mange helsearbeidere som har blitt smittet, og det gjør jo at frykten blant helsearbeiderne er stor, sier Hurum til NTB.

To amerikanere har de siste dagene blitt smittet av sykdommen, en av dem en lege i veldedighetsorganisasjonen Samaritan's Purse.

– Vi har hatt et samarbeid med de to som er smittet. Det er sterkt og et hardt slag for både meg og hele teamet. De siste fire-fem dagene har vært spesielt vanskelig. Situasjonen her blir verre og verre, vi klarer ikke å forhindre at viruset sprer seg, sier hun.

Personvernpolicy