Jens: – Nini, jeg vil savne deg

SØSKEN: Jens Stoltenberg, Nini Stoltenberg og Camilla Stoltenberg i Vestre gravlunds nye kapell i Oslo under bisettelsen av deres mor, tidligere statssekretær og ekspedisjonssjef Karin Stoltenberg.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix POOL
SØSKEN: Jens Stoltenberg, Nini Stoltenberg og Camilla Stoltenberg i Vestre gravlunds nye kapell i Oslo under bisettelsen av deres mor, tidligere statssekretær og ekspedisjonssjef Karin Stoltenberg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix POOL
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kjære lillesøster Nini, jeg vil savne deg. Denne meldingen la Jens Stoltenberg ut på Twitter og Facebook onsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nini Stoltenberg, lillesøsteren til den tidligere statsministeren, er død etter lengre tids sykdom. Hun ble 51 år gammel.

– Nini var et fantastisk menneske, og det er en stor sorg at hun nå er borte, sier hennes far, Thorvald Stoltenberg, til NTB.

Nini Stoltenberg var utdannet jurist og jobbet som programleder på 1990-tallet. Familien hennes bekreftet dødsfallet overfor NRK onsdag.

Partiet sørger

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at partiet sørger over Nini Stoltenbergs bortgang.

– Nini delte sterke erfaringer fra sitt liv og ble en viktig stemme i diskusjonen om ruspolitikk. Hun utfordret oss alle til både ettertanke og nytenking, sier Ap-lederen.

I SORG: Jens Stoltenberg på Facebook. Over 26.000 klikket «liker» i sympati på under en time. I SORG: Jens Stoltenberg på Facebook. Over 26.000 klikket «liker» i sympati på under en time.

Frp-leder og fungerende statsminister Siv Jensen sier til Dagbladet at hun mottok meldingen med sorg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun var en sterk og markant stemme i den viktige debatten om ruspolitikk, sier Jensen.

Åpen om problemer

I likhet med sin samboer Karljohn Sivertzen engasjerte Nini Stoltenberg seg sterkt i ruspolitiske debatter. Sivertzen døde i mars i fjor.

Stoltenberg og familien sto først fram med historien om narkotikamisbruket hennes i et program på TV 2 høsten 2001 i forbindelse med at pappa Thorvald ga ut selvbiografien «Det handler om mennesker». Siden den gang var både hun og familien åpne om rusproblemene og situasjonen for misbrukeres pårørende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nini Stoltenberg ble etter hvert en stemme i debatten om norsk narkotikapolitikk.

Ekspertgruppe

I mars 2003 ble hun med i en ekspertgruppe oppnevnt av regjeringen Bondevik, og senere den samme våren tok hun til orde for en avkriminalisering av hasjbruk.

– Det eneste riktige er å innse at krigen mot narkotika er tapt. Så lenge vi tror på den totale rusfrihet, kommer vi ingen vei. Utbredelsen og omsetningen er for omfattende og har holdt på for lenge. Vi må godta dette som et faktum, og bygge en ny narkotikapolitikk derfra. Blant de tingene vi må forholde oss til, er legalisering av hasj. Det er en brannfakkel, men en viktig sak å få på plass, sa hun i forkant av en debatt under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.

Uberørt program

Jens Stoltenbergs politiske rådgiver Randi Ness sier til NTB at den påtroppende generalsekretæren i NATO er på ferie, og at søsterens dødsfall derfor ikke får noen praktiske konsekvenser for Stoltenbergs program.

Når det gjelder detaljer rundt begravelsen, vil familien komme tilbake til dette.